TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Gazi Üniversitesi 2024-2025 akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, yeni bir anayasa yapımının Türkiye için zaruri olduğunu vurguladı. Anayasa değişikliğinin sadece siyasi bir argüman olmadığını belirten Kurtulmuş, “Adalet, özgürlük, demokrasi üçgeninde Türkiye'nin gelişmesi, çevresel tehditlere karşı daha güçlü olması, devlet ve millet kaynaşmasının tam manasıyla sağlanabilmesi için de yeni anayasa zaruri bir adımdır” dedi. Kurtulmuş, özellikle üniversitelerden yeni anayasa yapım sürecine güçlü destek vermelerini istedi.

Telefona kaç taksit yapılıyor? Yeni düzenleme neleri değiştiriyor? Telefona kaç taksit yapılıyor? Yeni düzenleme neleri değiştiriyor?

ESKİ ANAYASALAR “DARBECİ VE SEÇKİNCİ”

1961 ve 1982 anayasalarının “seçkinci” ve “darbelerin ürünü” olduğunu söyleyen Kurtulmuş, bu anayasaların birtakım çevrelerin menfaatlerini önceleyen, yapım şekli itibarıyla da sivil olmayan anayasalar olduğunu ifade etti. Kurtulmuş, "Artık Türkiye'nin, darbelerin ürünü olan bu Anayasa'dan kurtulmasının vakti gelmiştir." dedi ve Türkiye'nin ikinci asrında halkı kucaklayan yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.

MEVCUT MECLİS “DEMOKRATİK TEMSİLİ YÜKSEK”

Mevcut meclisin demokratik temsil kabiliyeti en yüksek meclis olduğunu belirten Kurtulmuş, bu meclisin demokratik bir anayasa hazırlamak için önemli bir imkana sahip olduğunu söyledi. Kurtulmuş, herkesin fikrini özgürce söyleyebileceği bir zemin oluşturmaya çalıştığını ve şeffaf bir müzakere süreci yöneteceğini belirtti. “Türkiye'de bu anayasayı yapmak, bu Meclisin hakkı değildir” diyenlerin sözlerini antidemokratik olarak nitelendiren Kurtulmuş, kurucu meclislerden kasıtlarının “askerlerin postalları altında oluşturulmuş meclisler” olup olmadığını sordu.

“DEVLETİN ÜLKESİ OLMAZ”

Kurtulmuş, yeni anayasa ile ilgili bazı önemli noktalara da değindi. “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü” ifadesinin “Milletin devleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü” şeklinde değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, devletçi anlayış yerine milletin gücü üzerine yükselen bir devlet anlayışının benimsenmesi gerektiğini vurguladı. Kurtulmuş ayrıca, anayasadaki imtiyaz ve istisnaların da ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti. Anayasa dilinin açık ve anlaşılır olması gerektiğini de ekleyen Kurtulmuş, hak ve özgürlükler, yargı, TBMM ve yürütmenin yetki ve sorumlulukları gibi konuların yeni anayasada ele alınması gerektiğini söyledi.

ÜNİVERSİTELERE ÇAĞRI

Kurtulmuş, anayasa tartışmalarının Türk siyasetinin normalleşmesine katkı sağlayacağını belirterek, hiç kimsenin bu süreci zehirlemeye çalışmaması gerektiğini vurguladı. Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Ünal ise üniversitenin, "Türkiye Yüzyılı" vizyonu kapsamında çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ