İngiltere'de yapılan bir ankette, 5 binden fazla kişinin uyku pozisyonları ve uykuda kalma süreleri incelendi. Anketin sonuçları, yüksek gelire sahip kişilerin hangi pozisyonda uyuduklarını ortaya çıkardı. Çalışma, uyku alışkanlıklarının maddi başarı ile ilişkili olabileceğini gösterdi.
En çok kazananların uyku pozisyonu
Anket sonucuna göre, en çok kazanan yüzde 10'luk kesim arasında en yaygın uyku pozisyonunun "serbest düşüş" olduğu ortaya çıktı. Yüksek gelirli kişilerin neredeyse üçte biri (%29) yüzüstü, başları bir tarafa dönük ve kolları yastığa sarılı şekilde uyuyor. Ancak uzmanlar, bu pozisyonun ciddi boyun ağrılarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.
Uyku ve gelir ilişkisi
Uyku Yardım Kuruluşu (The Sleep Charity) CEO Yardımcısı Lisa Artis, yüzüstü uyuma pozisyonundan kaçınılması gerektiğini çünkü gece boyunca boyun bölgesine çok fazla yük bindiğini belirtiyor. Anket, uyuma pozisyonu ve gelir arasındaki ilişkiyi incelerken, ortalama uyku süresi ve hafta içi uyanma saatleri gibi verileri de ortaya koyuyor.
Cenin pozisyonu en popüler tercih
Genel olarak cenin pozisyonu, anket katılımcıları arasında en popüler uyuma pozisyonu olarak öne çıkıyor. Yüzde 29'luk bir kesim, bu pozisyonda uyumanın rahat olduğunu belirtiyor. Yastıklarını kucaklayarak uyuyanlar ise yüzde 24 oranında.
Risk alanlar serbest düşüş pozisyonunda
Beden dili uzmanı Inbaal Honigman, serbest düşüş pozisyonunda uyuyanların risk alabilmek konusunda doğal bir yeteneğe sahip olduklarını söylüyor. En çok kazanan yüzde 10'luk kesimde bu pozisyonu tercih edenlerin oranı yüzde 29. Bu oranı yüzde 23 ile asker pozisyonu, yüzde 21 ile cenin pozisyonu takip ediyor.
Zenginlerin uyku süresi ve saatleri
Ankete göre, en çok kazananlar günde ortalama 6 saat 58 dakika uyuyor. Düşük gelirlilere göre 22 dakika daha az uyuyan bu kesim, genellikle sabah 6:42'de uyanıyor. Düşük gelirli kişilerin ise sabah 7:06'da uyandığı belirtiliyor.
İyi bir uyku için doğru yatak seçimi
Uyku Yardım Kuruluşu’ndan Lisa Artis, iyi bir yatak ve yastığın uyku kalitesi ve süresi üzerinde büyük fark yarattığını vurguluyor. Boyun ağrısı, boyun tutulması ve baş ağrılarının yetersiz destek veren yastıklardan kaynaklanabileceğini belirtiyor.