Türkiye'nin dünyada ihracat lideri konumunda bulunduğu Sultaniye çekirdeksiz üzümün yüzde 85'inin üretildiği Manisa'da, asma yaprağında başlatılan 'coğrafi işaret tescil' çalışması sonuç verdi. Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmaların ardından geçen yıl başvurusu yapılan asma yaprağı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 7 Şubat 2023 tarihi itibariyle tescillendi.
Manisa Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, “Manisa Sultaniye Çekirdeksiz Üzüm'ün coğrafi işaret tescili ardından Manisa asma yaprağı da 7 Şubat 2023 tarihinde coğrafi işaret tescili aldı. Üzümün yıllık 500 milyon dolara yakın bir ihracat rakamı var. Aynı zamanda üzümün yaprağı da gerek sarma gerekse de salamura olarak dış pazarlarda önemli bir ihracat kalemi olarak yerini aldı. Bunun sonucunda Manisa asma yaprağına coğrafi işaret tescili almamız gerekiyordu. Çalışmalarımızın ardından Manisa Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak asma yaprağına coğrafi işaret tescilini aldırmış olduk. İnşallah Manisa asma yaprağı Türkiye sofralarında nasıl yer alıyorsa, dünyadaki farklı sofralarda hızla yer almaya devam edecektir" dedi.
Geçen yıl itibariyle 500 bin tona yakın asma yaprağını başta Akdeniz ülkeleri olmak üzere, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ettiklerine dikkati çeken Öztürk, “Coğrafi işaret ürüne bir katma değer kazandıracak. Daha önce coğrafi işaret tescili olmadığı için Manisa asma yaprağı olarak satılamıyordu. Farklı farklı isimlerle satılıyordu. Manisalıyı bu topraklarda yetişen sultani çekirdeksiz üzümün yaprağı farklı ve bir anlamda markalaştırmış olduk" diye konuştu.