Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yarın yeni yasama yılına başlıyor. Gündemde ise dikkat çekici ve tartışmalı düzenlemeler yer alıyor. Özellikle yargı paketleri, infaz düzenlemeleri ve etki ajanlığı konusu öne çıkıyor. Bu konuların yasama döneminde sıkça tartışılması bekleniyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yarın yaz tatilini sonlandırarak yeni yasama yılına başlıyor. Meclisin açılışı, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında yapılacak. 1 Ekim’de yapılacak açılış töreninde Meclis Atatürk Anıtı’na çelenk konulacak ve ardından İstiklal Marşı okunacak.
İLK MESAİ EKONOMİ ÜZERİNE
Yeni yasama yılının ilk mesaisinde gündem ekonomi olacak. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 3 Ekim'de milletvekillerine enflasyon ve para politikası çerçevesinde sunum yapacak. 2025 Yılı Bütçesi de bu dönemde meclise sunulacak ve kasım ayında Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak.
Bütçe, 31 Aralık'a kadar yasalaşacak. İktidarın sunduğu bütçenin, çalışan kesimleri, çiftçiler, esnaflar ve emekliler üzerinde önemli etkiler yaratacak olması bekleniyor.
YENİ YARGI PAKETİ GÜNDEMDE
TBMM gündemine gelmesi beklenen yeni yargı paketinde, özellikle infaz düzenlemesi ve etki ajanlığı ile ilgili maddeler dikkat çekiyor. Daha önce yargı reformu kapsamında çıkarılan 9. yargı paketinde yer almayan etki ajanlığı düzenlemesi, bu yasama yılında yeniden gündeme getirilecek.
Etki ajanlığıyla ilgili düzenlemenin, özellikle sosyal medya üzerinden kara propaganda yapan kişileri hedef alacağı ve bu kişilerin Türkiye aleyhinde faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle cezalandırılacağı belirtiliyor.
ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ KANUNU YİNE TARTIŞILACAK
Bir diğer önemli gündem maddesi de Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi olacak. Eğitimciler tarafından büyük tepki çeken bu teklif, geçen yasama döneminde ertelenmişti. Eğitim sendikaları, kanunun öğretmenlerin iş güvencesini tehlikeye attığını, özlük haklarını zayıflattığını ve ekonomik haklarına yönelik yeterli düzenlemeler içermediğini savunuyor.
DİJİTAL PLATFORMLARA YÖNELİK DÜZENLEMELER GELİYOR
Dijital ekonomiyi düzenleyecek yeni yasalar da bu dönemde meclisin gündeminde yer alacak. Rekabet Yasa Teklifi ile özellikle dijital platformlar üzerindeki kontrolün artırılması hedefleniyor. Bu düzenlemeyle birlikte Amazon, Facebook, X (Twitter) gibi şirketlerin piyasa üzerindeki etkileri denetlenecek. Ayrıca dijital vergi kayıplarının önlenmesi için yeni adımlar atılacak.
700'DEN FAZLA DOKUNULMAZLIK DOSYASI GÜNDEMDE
Yeni yasama yılında meclisin gündemini meşgul edecek bir diğer konu da dokunulmazlık dosyaları olacak. TBMM'de 700’den fazla fezleke bulunuyor ve bu fezlekelerin büyük bir kısmı, DEM parti milletvekillerine ait. Bu fezlekelerin büyük bölümü, özellikle terör suçlamaları ile ilgili.