9 EYLÜL- 2024 yılında Kemeraltı Çarşısı esnafını rahatlatmak amacıyla, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin son meclis toplantısında alınan kararla, çarşı esnafından katı atık bertaraf bedeli alınmayacak.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yönetiminde gerçekleşen meclis toplantısında, Avrupa kupalarında başarı elde eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü'nün sutopu kadın takımı ile güreşçi Hasan Berk Kılınç da hazır bulundu. Sporcuların alkışlar arasında karşılanmasıyla birlikte Başkan Soyer, "Bu gençlerimizi gururumuzla sizlere tanıtmaktan mutluluk duyuyoruz. Bize yaşattıkları gurur için hepsine teşekkür ediyorum" dedi.
Meclis oturumunda ele alınan bir diğer konu ise Tarihi Kemeraltı Çarşısı esnafından 2024 yılında "Evsel Katı Atık Transfer ve Bertaraf Bedelleri"nin alınmamasına yönelik oldu. Kemeraltı'nın tarihî alt ve üst yapı projesinin yapımı sırasında çarşı esnafının yaşadığı mağduriyetleri bir nebze olsun hafifletmek amacıyla gündeme getirilen bu madde, acil bir kodla Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü. Komisyon görüşmeleri sonucunda oy birliğiyle kabul edilen maddeye göre, Kemeraltı'nda faaliyet gösteren ve konut dışı aboneleri bulunan işletmelere (lokanta, kafeterya, eğlence merkezleri vb.) ve öğrenci yurtlarına 2024 yılı için aylık 88 TL olan katı atık bertaraf bedeli alınmayacak. Başkan Soyer, kararın alınmasının ardından meclis ve komisyona teşekkür ederek, "Kemeraltı esnafımızı ilgilendiren bu karar çok değerli. Esnafımıza böyle bir destekte bulunmak son derece önemliydi" ifadesini kullandı.
Ayrıca meclis gündeminde, 26 Kasım 2023 tarihinde yaşanan yağış ve deniz taşması nedeniyle mağduriyet yaşayan balıkçılara destek olunması konusu da ele alındı. Bu çerçevede, S.S. Şemikler Yalı, Örnekköy, Demirköprü, Emek, İmbatlı ve Bahariye mahalleleri su ürünleri kooperatiflerine, S.S. Sasalı ve Çevre Köyleri Su Ürünleri Kooperatifi'ne, S.S. Tuzçullu ve Sahil Köyleri Su Ürünleri Kooperatifi'ne, S.S.Seferihisar Su Ürünleri Kooperatifi'ne 100 bin TL destek verilmesi oy birliğiyle kabul edildi. Bu destekler, temel geçim kaynağı balıkçılık olan üreticilerin afet sonrasındaki kayıplarını hafifletmeyi amaçlıyor.
Son olarak, İzmir'deki hava kirliliğine neden olan çimento fabrikaları gibi ağır sanayi kuruluşlarının şehir dışına çıkarılması konusu da meclis gündeminde yer aldı. Başkan Soyer, bu konuyla ilgili olarak İmar Komisyonu'na ve Planlama Dairesi'ne çağrıda bulunarak, "İki seneyi aşkın süredir bu firmalarla defalarca bir araya geldim. Bu konuda ikna etmek için çalışmalar yaptım. Ama maalesef bir çözüm alamadım. Bu meseleyle ilgili çözümleri derhal bulmalarını ve karar almalarını istiyorum. Çünkü bu fabrikalar artık şehir içinde büyük bir kirlilik yaratıyor" dedi.