Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Temmuz ayı işsizlik rakamlarını değerlendirdi. İşsizlik oranının bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak yüzde 8,8 seviyesine gerilediğini belirten Şimşek, istihdamda yaşanan artışa ve dış talepte beklenen canlanmanın ihracat üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekti.

İşgücü Göstergeleri OVP Hedefleriyle Uyumlu

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Şimşek, işgücü göstergelerinin Orta Vadeli Program (OVP) hedefleriyle uyumlu bir şekilde ilerlediğini vurguladı. "Ekonomide dengelenmenin sürdüğü yılın ilk 7 ayında istihdam yaklaşık 600 bin kişi arttı" diyen Bakan, sanayi sektöründe de ılımlı bir büyüme olduğunu ifade etti.

İhracatta Dış Talep Desteği

İlk yedi ayda sanayi üretiminin yıllık yüzde 1,2 arttığını belirten Şimşek, "İhracat İklim Endeksi dış talep koşullarında iyileşmenin devam ettiğini gösteriyor. Önümüzdeki dönemde ana ticaret ortaklarımızda güçlenmesi beklenen talep, üretimimiz ve ihracatımız açısından daha destekleyici olacak" şeklinde konuştu.

Beyaz eşya sektöründe kasım ayı bilançosu: İç satışlar arttı, ihracat geriledi Beyaz eşya sektöründe kasım ayı bilançosu: İç satışlar arttı, ihracat geriledi

Yapısal Reformlarla Verimlilik Artışı Hedefleniyor

Bakan Şimşek, iyileşen dış talep koşullarından azami ölçüde faydalanmak ve kalıcı rekabet gücü artışı için verimlilike dayalı üretimi ve sanayide dönüşümü destekleyeceklerini belirtti. Bu kapsamda, iş ve yatırım ortamını iyileştirmeye, ikiz dönüşümü sağlamaya ve beşeri sermayeyi güçlendirmeye odaklanan yapısal reformların önemine dikkat çekti.

Temmuz Ayında İşsizlik Oranı Yüzde 8,8

TÜİK verilerine göre, Temmuz ayında işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak yüzde 8,8'e geriledi. İşsiz sayısı ise 112 bin kişi azalarak 3 milyon 167 bin kişi oldu. Erkeklerde işsizlik oranı yüzde 7,0 iken, kadınlarda yüzde 12,4 olarak gerçekleşti.

Atıl İşgücü Oranı Düşüşte

Mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı ise Temmuz ayında bir önceki aya göre 2,7 puan azalarak yüzde 26,5 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranındaki bu düşüş, işgücü piyasasında olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ