Devlet memurlarının özel sektörde ek iş yapması, mevcut yasa düzenlemelerine göre yasaklanmış durumda. Ancak, son dönemde yapılan AK Parti istişare toplantısında, bu konuda yeni bir düzenleme yapılması gerektiği gündeme geldi. Milletvekilleri, mesai saatleri dışında özel sektörde çalışan memurların durumu hakkında esnek bir yasal düzenleme yapılmasının, devletin kaybını engelleyeceği ve gelir sağlayacağı görüşünü dile getirdi.

Esnaf ve sanatkarlara yüzde 50 faiz indirimli kredi Esnaf ve sanatkarlara yüzde 50 faiz indirimli kredi

Mevcut düzenlemede değişiklik ihtiyacı

Şu anki yasalar gereği, devlet memurlarının başka bir işte çalışması yasak. Ek iş yapan memurlar, kurallara aykırı hareket ettikleri için çeşitli disiplin cezalarına çarptırılabiliyor. Bu cezalar arasında uyarı, kınama, kademe ilerlemesinin durdurulması gibi daha hafif cezalar yer alırken, daha ciddi yaptırımlar arasında görevden uzaklaştırma, aylıktan kesme ve görevden çıkarılma gibi ağır yaptırımlar da bulunuyor. Ancak, özellikle bazı meslek gruplarında, memurlar hafta sonları veya mesai saatleri dışında ek iş yapmakta ve bu durum kayıtdışı istihdama yol açabiliyor.

Kaynak sağlama ve vergi düzenlemesi

AK Parti'nin yeni düzenlemesinin, devletin gelir elde etmesine olanak tanıyacağı ifade ediliyor. Toplantıda, memurların özel sektörde çalışma hakkı tanınarak, kayıt dışı çalışma faaliyetlerinin engellenmesi ve bu sektördeki memurların vergi ödemeleri sağlanması gerektiği vurgulandı. Bu düzenlemenin, hem kamu kurumları için faydalı olması hem de ekonomik kayıpların önüne geçilmesi açısından önemli olduğu belirtildi.

Hangi meslek grupları etkileniyor?

Özellikle öğretmenler, avukatlar, doktorlar ve hemşireler gibi bazı meslek grupları, hafta sonları veya mesai saatleri dışında özel sektörde çalışmaya devam ediyor. Örneğin, öğretmenler, özel ders vererek ek gelir elde ederken, sağlık personeli özel kliniklerde belirli bir komisyon karşılığında hizmet verebiliyor. Bu tür faaliyetler, kayıtdışı çalışmayı artırıyor ve devletin vergi gelirlerini engelliyor. Yeni düzenleme ile bu tür uygulamaların kayıt altına alınması hedefleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ