Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Karahan, döviz ve TL ile ilgili gelişmelerin yanı sıra enflasyon hedefleri ve Merkez Bankası'nın bağımsızlığı üzerine değerlendirmelerde bulundu.

TL’ye Güven, Yeniden İnşa Ediliyor

Karahan, mevduat gelişmelerinin Türk Lirası'na olan güvenin yeniden inşa edildiğini gösterdiğini ifade etti. "Carry trade" hakkında bilgi veren Karahan, "Yabancı gelir, yurt dışından dövizini bozdurur, belli bir vadesi vardır. Kazancı, aradaki kur hareketine bağlıdır. Herhangi bir şekilde kur garantisi vermemiz söz konusu değil" dedi. Ayrıca swap bakiyesinin 16-17 milyar dolar civarında olduğunu vurguladı.

Cari Açıkta Düşüş Beklentisi

Karahan, rezerv seviyesinin 157 milyar dolar olduğunu belirterek cari açığın bir sonraki ay 15 milyar dolara inmesinin beklendiğini, yıl sonunda ise 20 milyar doların altında olacağını söyledi. "Ekonominin çevrilmesi için sıcak para ihtiyacı, kesinlikle söz konusu değil" dedi.

Liyakat ve Bağımsızlık Vurgusu

Merkez Bankası’na yapılan atamalar hakkında bilgi veren Karahan, "Liyakat, bizim için her şeyden önemli. Atanan arkadaşlarımızın birçoğu, daha önce yöneticilik yapan banka mensupları. Biz, atarken kişilerin ne görüşünü ne siyasi eğilimini biliyoruz. Sadece performanslarına göre değerlendiriyoruz" dedi.

Bağımsızlık konusuna da değinen Karahan, sıkılaşma politikaları uyguladıklarını ve fiyat istikrarını sağlamak için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Enflasyon Sürecinde Kararlılık

Haziran ayında dezenflasyon sürecinin başladığını aktaran Karahan, enflasyonun düşmeye devam edeceğini kaydederek, "Bizim işimiz, enflasyon yüzde 5'e gidene kadar bitmeyecek" ifadesinde bulundu.

Kur Korumalı Mevduat hesaplarının Ağustos 2023'ten bu yana yaklaşık 100 milyar dolar azaldığını belirten Karahan, sürecin kademeli ilerlemesi gerektiğini vurguladı.

Eylül Ayı Enflasyon Verileri

Eylül ayı enflasyon verilerini değerlendiren Karahan, hizmet ve işlenmemiş gıda fiyatlarının yüksek olduğunu kaydetti. Enflasyon seviyesinin yüksek olduğu dönemde dikkatli ve ihtiyatlı olunması gerektiğini belirtip, "Merkez Bankası olarak fiyat istikrarını sağlama hedefimiz doğrultusunda politikamızı ve araçlarımızı kendimiz belirliyoruz" dedi.

Kamu Kurumlarıyla Eş Güdüm

Karahan, dezenflasyon sürecinde kamu kurumlarıyla eş güdümün önemine değindi. Merkez Bankası’nın bilançosunda bulunan değerleme hesabıyla ilgili açıklamalarda bulunarak bunun kur değişimlerinden ve piyasa işlemlerinden kaynaklandığını söyledi.

Para Politikasında Faiz Oranı Belirleme

Faiz oranlarının nasıl belirlendiğine dair bilgi veren Karahan, "Enflasyon görünümüne ve enflasyon beklentilerine bakıyoruz. Yurt içi talepteki yavaşlama da önemli" dedi. OVP'de yer alan yıl sonu enflasyon tahmininin Merkez Bankası'nın hedef bandının içinde olduğunu vurguladı.

Bankacılık Düzenlemesi ve Normalleşme Adımları

Karahan, TCMB ve BDDK'nın koordinasyonuna dikkat çekerek alınan kararların bu çerçevede yapıldığını belirtti. Zorunlu karşılık oranlarının artırılmasının amacının kuru yönetmek değil, daha çok para politikasını desteklemek olduğunu ifade etti.

Sürdürülebilir Büyüme Hedefi

2024’te büyümede yavaşlama beklediklerini söyleyen Karahan, enflasyon indikçe sürdürülebilir büyümenin sağlanacağını belirtti. Firmaların konkordatoda bulunmasıyla ilgili olarak ise "Finansal stres altındaki firmalar, faaliyetlerine devam ederken ödeme kolaylığı elde etmek için konkordato talebinde bulunabiliyor" dedi.

Gram altın 3 bin 100 liranın üzerine çıktı Gram altın 3 bin 100 liranın üzerine çıktı

Karahan’ın bu açıklamaları, Merkez Bankası'nın para politikası ve enflasyon hedefleri hakkında önemli bilgiler sunarak ekonomik durumun yönünü belirlemede etkili olacak gibi görünüyor.

Kaynak: AA