Türkiye mevduat faizlerinde bayram haftasında da düşüş eğilimi devam etti. Merkez Bankası'nın verilerine göre 21 Haziran ile biten haftada, üç aya kadar vadeli Türk Lirası (TL) mevduatlarında ağırlıklı ortalama faiz oranı yüzde 58,38 olarak kaydedildi. Bu düşüşle birlikte mevduat faizleri üç ay sonra ilk kez yüzde 60 seviyesinin altına gerilemiş oldu.

Nisan Ayında Zirve Görülmüştü

Mevduat faizlerindeki düşüş eğilimi aslında Nisan ayında yakalanan zirveden bu yana devam ediyor. 19 Nisan haftasında ağırlıklı ortalama faiz oranı yüzde 68,88 ile zirveye ulaşmıştı. Son olarak açıklanan verilere göre ise mevduat faizlerinde bu zirveye göre 10 puanlık bir düşüş yaşandığı görülüyor. Bu düşüş, mevduat sahiplerinin kazançlarını olumsuz yönde etkiliyor.

Mevduatta Artışa Rağmen Faizlerde Düşüş

Bankacılık sektöründe mevduat miktarı düşüşe uğrayan faiz oranlarına rağmen artmaya devam ediyor. Merkez Bankası verileri, 21 Haziran ile biten haftada toplam mevduatın bir önceki haftaya göre 104,8 milyar lira artarak 16 trilyon 943,1 milyar liraya ulaştığını gösteriyor. Bu durum, tasarruf sahiplerinin bankaları tercih etmeye devam ettiğini ancak yüksek faiz oranı beklentisinin azaldığını işaret ediyor olabilir.

Düşen Faiz Oranları Ne Anlama Geliyor?

Mevduat faizlerindeki düşüşün birkaç farklı sebebi olabilir. Merkez Bankası'nın faiz indirimleri, bankacılık sektöründeki likidite fazlası ve enflasyon beklentilerindeki değişime bağlı olarak mevduat faizlerinde de düşüş yaşanması olasıdır. Bu durum mevduat sahiplerinin yatırım kararlarını yeniden gözden geçirmelerine neden olabilir. Mevduatın cazibesini yitirmesi, alternatif yatırım araçlarına yönelimi artırabilir.

Editör: Kazim Bozkurt