Mevsim geçişleri, hava koşullarının değiştiği dönemlerdir ve vücut bu değişikliklere uyum sağlamak zorundadır. Bu dönemlerde en sık karşılaşılan hastalıklardan biri grip olup, doğru tedavi edilmezse sinüzit, orta kulak iltihabı gibi önemli sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Özellikle risk grubunda bulunan kişilerin, gripten korunma yollarını bilmeleri büyük önem taşır.
1. Metrelik Mesafe Grip Bulaşması İçin Risklidir
Grip, influenza virüsleri nedeniyle yaygın olarak yüksek ateş, baş ağrısı ve yaygın vücut ağrısı ile seyreder. Enfeksiyon, öksürme, hapşırma, konuşma ve solunum yolu salgılarının temasıyla bulaşır. Bu nedenle, hasta olmayan insanların bu yüzeylere elle temas etmemesi önemlidir. Virüs, 0-4 °C arasında haftalarca canlılığını sürdürebildiği için kış aylarında daha sık enfeksiyon oluşturur.
2. İstirahat Etmenin Önemi
Gribal enfeksiyon tedavisinde burunun açık tutulması büyük önem taşır. Burun kapalı olduğunda sinüsler boşalmaz ve grip tedavisi daha zor olan sinüzit enfeksiyonuna neden olabilir. Grip ayrıca östaki borusu tıkanıklığına da yol açarak orta kulak enfeksiyonlarına dönüşebilir. Bu nedenle grip mutlaka uzman doktor gözetiminde tedavi edilmelidir. İstirahat süresinin bulaşmayı önlemek için hastalık belirtilerinin geçmesinden bir gün sonrasına kadar sürmesi gerekir.
3. Zencefilli Ballı Çayın Gücünden Faydalanın
Antioksidanlar açısından zengin ve antiinflamatuar özelliklere sahip besinler, bağışıklığı güçlendirmenize ve değişen hava koşullarından hastalanmaktan korumanıza yardımcı olabilir. Koyu yapraklı yeşillikler, meyveler, somon balığı ve tatlı patates gibi yiyecekleri tüketmek önemlidir.