Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin kapısının aralanabileceğini belirtti. Miçotakis, iki ülke arasında deniz yetki alanlarının belirlenmesi için önemli bir fırsat bulunduğunu ve bu fırsatın değerlendirilmesi için tarafların cesur olması gerektiğini söyledi.
"Erdoğan ile iletişim kanallarını açık tutuyoruz"
Konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile son bir yılda altı kez bir araya geldiklerini ifade eden Miçotakis, Türkiye ile ilişkilerde yeni yollar aramaya devam ettiklerini vurguladı. Miçotakis, "Türkiye ile ikili ilişkilerimizi iyileştirmek için her türlü olasılığı değerlendiriyoruz. İklim değişikliği ve göç gibi ortak sorunlarımızda daha fazla iş birliği yapabileceğimize inanıyoruz" dedi. İki ülke arasındaki gerilimleri azaltmak için iletişim kanallarını açık tuttuklarını belirten Miçotakis, sorunların diyalogla çözülebileceğine olan inancını yineledi.
40 yıllık sorunlar çözüme kavuşabilir mi?
Kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge konularında 40 yılı aşkın süredir çözüm bulunamadığını hatırlatan Miçotakis, bu durumun çözümsüz kalmaya mahkûm olmadığını söyledi. Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın deniz yetki alanlarının uluslararası hukuka uygun şekilde belirlenmesi gerektiği yönündeki açıklamalarını olumlu bulduğunu ifade ederek, "Bugün bir fırsat penceresi olduğuna inanıyorum. Bu fırsatı değerlendirmek için cesur ve bilge adımlar atmalıyız" şeklinde konuştu.
Kıbrıs meselesinde iki devletli çözüm reddediliyor
Miçotakis, konuşmasında Kıbrıs sorunu üzerinde de durarak, iki devletli çözüm modelinin Yunanistan için kabul edilemez olduğunu söyledi. BM Genel Sekreterinin çözüm müzakerelerine yönelik çabalarını desteklediklerini belirten Miçotakis, Türkiye ve Kıbrıs Türk toplumunu müzakere masasına çağırdı. "Karşılıklı güven oluşturup, her iki taraf için de kabul edilebilir ve sürdürülebilir bir çözüm için müzakere masasına oturmalıyız" dedi.
Orta Doğu'da yükselen tansiyon tehlikesi
Miçotakis, Orta Doğu’daki gerilime de değinerek, bölgedeki tansiyonun genel bir savaş tehlikesi doğurduğunu vurguladı. Yunanistan’ın, İran dahil tüm taraflara gerginliği tırmandırmaktan kaçınma çağrısında bulunduğunu belirten Miçotakis, "Bölgede yıkıcı bir şiddet döngüsünün devam etmesini engellemeliyiz. Gerginliği azaltma çabalarına yapıcı şekilde katılmalıyız" ifadelerini kullandı.
Lübnan ve Gazze için çözüm çağrısı
Lübnan’da barışın sağlanmasının önemine değinen Miçotakis, Yunanistan’ın 21 günlük ateşkes önerisini desteklediğini söyledi. Gazze’deki insani kriz hakkında ise, bölgedeki durumun sürdürülemez olduğunu belirten Miçotakis, "Gıda, su, barınak ve ilaç gibi temel ihtiyaçların güvenli bir şekilde sağlanması gerekiyor. Uluslararası insani hukuka saygı gösterilmeli" dedi.