2023 Haziran ayı başında Karaburun’un Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bir işletme tarafından kaçak olarak inşa edilen iskele, bir yıl boyunca yoğun yazışmalara konu oldu ve yıkım kararı alınmasına rağmen hala yerinde duruyor. Dün sabah İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili birimleri tarafından yıkım için girişimlerde bulunuldu ancak iskele hala yıkılamadı.

Ayıbalığı 22.07.2024.2

İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta, İtfaiye, Yapı Kontrol, Fen İşleri Yıkım Şubesi ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, Mordoğan Ayıbalığı’ndaki eski adıyla Seal Beach yeni adıyla For You 35 işletmesine giremedi. İşletme, özel mülk olduğu gerekçesiyle direnç göstererek ekiplerin karadan iskeleye ulaşımını engelledi. Bunun üzerine denizden ulaşmak için İzmir’den itfaiye botu çağrıldı ancak işletme personeli ve tatilciler, itfaiye botunun önünde yüzerek çıkışa engel oldu. Sahil Güvenlik Botu'nun uyarıları dikkate alınmadı ve Karaburun Jandarma Komutanlığı'nın varlığı da sonuç vermedi.

Sualtı Araştırmaları Derneği/Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) ve Karaburun Yerel Fok Komitesi tarafından yapılan ortak açıklamada, bölgenin Akdeniz Fokları için önemli bir yaşam alanı olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, "Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde yer alan bu alan, dünya çapında nesli tehlike altında olan Akdeniz foklarının nadir yavrulama ve yaşam alanları arasındadır. Yerel yöneticilerin ve işletmelerin koruma konusunda duyarlı davranması gerekmektedir. Bu alanların korunması ulusal ve uluslararası mevzuatlarla taahhüt altındadır" denildi.

Ayıbalığı 22.07.2024.3

Kaçak iskelenin hala yıkılmamasının üzüntü verici olduğu belirtilen açıklamada, "Turizm sezonu öncesi ortadan kaldırılması gereken kaçak iskele yıkımının temmuz ayına kadar ertelenmesi ve hala yıkılmamış olması tüm ilgili kurumların sorumluluğundadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü'nden bu alanın 'Kesin Korunacak Hassas Alan' ilan edilmesini ve iskelenin ivedilikle yıkılmasını talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Tahliyenin ardından Dilan Polat'tan yeni paylaşım! Tahliyenin ardından Dilan Polat'tan yeni paylaşım!

Bu durum, kaçak yapılaşmanın ve kurumlar arası yetki tartışmalarının doğal yaşamı nasıl tehdit ettiğinin somut bir örneği olarak dikkat çekiyor. Akdeniz foklarının son sığınaklarından biri olan bu alanın korunması için gerekli adımların atılması bekleniyor.

Ayıbalığı 22.07.2024.1

Ne Olmuştu?

Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde  Haziran 2023’te sezon açılışı yapılan işletmenin Akdeniz Foku ve yaşam alanı içinde olan ayrıca kıyı kanununa da aykırı yapılan kaçak iskelesi, ilgili yerel birimlerce görülmediği beyan edilmiş, yerel halk tarafından da protesto edilmişti.  

SAD-AFAG ve Karaburun Yerel Fok Komitesi’nin 2023 Haziran’dan bugüne takibini yaptığı Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’ndeki kaçak iskele konusu ile ilgili yapılan yazışmalar, incelemeler ve basın duyuruları sonucunda;

Mordoğan Ayıbalığı’ndaki şikayete konu olan iskele için alınmış bir izin bulunmadığı, kiralama, tahsis, işletme hakkı veya kullanma izninin olmadığı, bina niteliğinde olmasa dahi, yapı olarak kabul edilen iskele vb. imalatlar için ruhsat alınmasının yasal bir gereklilik oluşturduğu bu nedenle Mordoğan Ayıbalığı’ndaki işletmeye ait bu kaçak iskelenin ruhsatsız olduğu İzmir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından ilgili birimlere iletilmişti. Ayrıca, Ulaştırma Bakanlığı’nın Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü Mordoğan Ayıbalığı’ndaki iskelenin Bakanlık izni olmadığını resmi yazıyla SAD-AFAG’a bildirmişti.

Ruhsatsız yapılan kaçak yapılara ilişkin İmar Kanunun ilgili maddeleri ve Kıyı Kanununun ilgili hükümleri Karaburun Yarımadası ÖÇKB sınırları içinde, ruhsatsız yada ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapılması halinde yasal iş ve işlemleri gerçekleştirmenin öncelikle Karaburun Belediye Başkanlığı’na ait olduğu yasal süre içinde bu işlemler gerçekleştirilmiyorsa İzmir Büyükşehir Başkanlığı’nın “İmar Denetim Yetkisi “ ile Mordoğan Ayıbalığı’ndaki kaçak iskelenin yıkımını gerçekleştirmesi gerektiği İzmir Çevre Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından ilgili birimlerle paylaşılmıştı.

Sonuç itibariyle Mordoğan Ayıbalığı’ndaki kaçak iskele’nin yıkım işlemini bir yıl süren yazışmalar sonucunda Karaburun Belediyesi  yerine İzmir Büyükşehir Belediyesi üstlenerek bu konuda yapılacak iş ve işlemleri yürüteceğine dair ilgili birimleri bilgilendirmişti.

SAD-AFAG ve Karaburun Yerel Fok Komitesi’nin 10 Mayıs’ta İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni göreve çağıran basın duyurusu sonrası İBŞB web sayfasından ” ...“Başkanlık Oluru” kapsamında 3 Mayıs 2024 tarihinde söz konusu işlemin sorumlusu durumundaki işyerinin yetkililerine tebligat yapılmıştır. Tebligatın ardından 15 günlük zorunlu yasal sürecin tamamlanmasıyla birlikte yıkım işlemi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülecektir...” denilerek bir duyuru yapılmıştı.

SAD-AFAG ve Karaburun Yerel Fok Komitesi son süreçte bu yıl içinde Mayıs ile Temmuz ayları arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile iletişimlerini sürdürerek sürecin takibini yapmıştı.   

Bu arada, Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) tarafından konuyla ilgili mevzuata kesin aykırılık gösteren Mordoğan Ayıbalığı’ndaki işletme ve Karaburun Belediyesine  yapılan suç duyurusu süreci de devam ediyor.. 22.07.2024

Kaynak: HABER MERKEZİ