Motorlu taşıtlar vergisi (MTV), taşıtların kayıt ve tescil edildiği yerin vergi dairesi tarafından her yıl ocak ayında yıllık olarak belirlenen bir vergidir. MTV, ocak ve temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir.

Bu yılın ilk taksit ödeme süresi 1 Ocak’ta başladı ve 31 Ocak’ta sona erecek. MTV ödemeleri, Dijital Vergi Dairesi (dijital.gib.gov.tr) veya mobil uygulaması (Google Play, App Store, Huawei AppGallery) üzerinden anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartı, banka hesabından havale yöntemi, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlar ile vergi tahsiline yetkili bankalar, vergi dairesi vezneleri veya PTT şubeleri aracılığıyla yapılabilir.

MTV tutarları ne kadar?

MTV tutarları, her yıl yeniden değerleme oranına göre güncellenir. Bu yılın yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 olarak belirlendi. Buna göre, 2024 yılında MTV tutarları şöyle oldu:

  • En düşük MTV tutarı 347 lira
  • En yüksek MTV tutarı 133 bin 572 lira

MTV tutarları, taşıtların yaşına, motor hacmine, silindir sayısına ve yakıt türüne göre değişiklik gösterir. MTV tutarlarını öğrenmek için Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) internet sitesindeki MTV hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

MTV ödenmezse ne olur?

MTV ödemeleri, belirlenen süre içinde yapılmalıdır. Aksi takdirde, araç sahipleri aylık yüzde 3,5 gecikme faizi ile karşılaşır. Gecikme faizi, MTV tutarının yüzde 25’ini aşamaz. Ayrıca, MTV ödemelerini yapmayan araç sahipleri, trafik cezası da alabilir.

Borç yapılandırma ödemeleri için son gün ne zaman?

MTV ödemelerinin yanı sıra, borç yapılandırma ödemeleri de 31 Ocak’ta sona erecek. 7326 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan borçların 15’inci taksiti ve 7440 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan borçların 8’inci taksiti bu tarihe kadar ödenmelidir.

Borç yapılandırma ödemeleri, GİB’in internet sitesi veya mobil uygulaması, vergi dairesi vezneleri, anlaşmalı bankalar veya PTT şubeleri aracılığıyla yapılabilir.

Vergi takvimindeki diğer önemli tarihler neler?

Vergi takviminde, 31 Ocak’a kadar yapılması gereken diğer işlemler şunlardır:

  • Ekim-Kasım-Aralık 2023 dönemine ait katma değer vergisi (KDV) beyanı ve ödemesi
  • Ekim-Kasım-Aralık 2023 dönemine ait turizm payı beyanı ve ödemesi
  • Geri kazanım katılım payı beyanı ve ödemesi
  • Haberleşme vergisi beyanı ve ödemesi
  • Dijital hizmet vergisi beyanı ve ödemesi
  • Yıllık harçların ödemesi
  • 2023 yılında kullanılan defterlerin 2024 yılında da kullanılmak istenmesi halinde yasal defterlere ilişkin ara tasdik yapılması
Kaynak: HABER MERKEZİ