Muğla'da, çam balı üretimi için gerekli nemli hava koşullarının oluşması, bu yıl çam balı hasadında önemli bir artışın beklenmesine neden oldu. Türkiye'nin çam balı üretiminin büyük bir bölümünün gerçekleştiği Muğla'da, arıcılar yeni alanlara yönlendirilerek üretime devam ediyor.
Muğla, Türkiye Çam Balı Üretiminin Lideri
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veli Türk, Muğla'nın Türkiye'deki çam balı üretiminin yaklaşık yüzde 80'ini gerçekleştirdiğini belirtti. Muğla ve ilçelerinde arıcılıkla uğraşan 6 bin aile bulunuyor ve kent, yaklaşık 2,5 milyon kovana ev sahipliği yapıyor.
Orman Yangınlarına Rağmen Üretim Artıyor
Muğla'da 2 yıl önce yaşanan orman yangınları, özellikle çam balı üretim bölgelerinde büyük zarara yol açmıştı. Ancak arıcılar yeni sahalar oluşturarak bu hasarı telafi etmeye çalışıyorlar.
İklim Koşulları Üretimi Etkiliyor
İlkbaharda çiçek balı hasadına giden arıcılar, bu yıl kuraklık nedeniyle istedikleri kadar bal alamadılar. Ancak aşırı yağışların hazirana kadar devam etmesi, çam balı üretimine olumlu etki etti. Arıcılar, bu dönemde kırlarda az da olsa bal elde ettiler ve şimdi çam balı için Muğla'ya geri döndüler.
Veli Türk, bu yılın iklim koşullarının çam balı üretimi için uygun olduğunu ve geçen yıla göre daha iyi olduklarını belirtti. Türk, "Hava şartları böyle devam ederse eski günlere döneriz ve bal verimi artar." dedi.
Henüz çam balı fiyatının açıklanmadığını söyleyen Türk, değerinde bir fiyat beklediklerini ifade etti.
Muğla'da orman yangınları öncesinde uygun iklim koşullarında yaklaşık 30 bin ton çam balı hasadı yapılıyordu. Geçen yıl yangınların etkisiyle bu miktar 5 bin tona düştü. Ancak bu yıl 10 bin ton civarında çam balı üretimi bekleniyor ve gelecek yıllarda bu miktarın artması planlanıyor.