Muğla sınırları içerisindeki 93 off-shore balık üretim çiftliğinde, ağ kafeslerde yılda 70- 80 bin ton arasında deniz balığı yetiştiriliyor. Deniz kültür balıkçılığında Muğla, Türkiye üretiminin yüzde 65'ini karşılıyor. Avrupa'dan Uzak Doğu'ya kadar aralarında ABD, Rusya ve Japonya'nın da bulunduğu 84 ülkeye bu yılın ilk 6 ayında 48 bin 725 bin ton balık ihraç edildi, 317 milyon dolar gelir sağlandı.
İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası'nın (DTO) ağustos ayı Meclis Toplantısı'na konuşmacı olarak katılan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Türkiye'nin en uzun sahil şeridine sahip kenti olan Muğla'nın, aynı zamanda iç sularıyla da sektöre geniş imkanlar sunduğunu belirtip, avcılık, yetiştiricilik ve toprak havuzda deniz balığı yavru üretimi ile ilgili rakamları paylaştı.
Muğla'da, 2024 yılının ilk 6 ayında 48 bin 725 ton su ürünleri ihracatı yapıldığını ve 317 milyon dolar gelir elde edildiğini belirten Saylak, Milas'taki toprak havuzlarda üretim yapan 23 kuluçkahanenin ise Türkiye deniz balığı yavrusu ihtiyacının yüzde 75'ini karşıladığını kaydetti.
Bilimsel araştırmaların, önümüzdeki yıllarda su ürünlerine olan yatırımın genişleyerek artacağını ve yetiştiricilik üretiminin avcılıkla elde edilen üretim miktarını katlayacağını ortaya koyduğunu belirten Saylak, "Bu da dünyadaki denizlerin ve iç suların önemini her gecen gün artırmakta ve su ürünleri yetiştiriciliğini geleceğin sektörü olarak göstermektedir. Ancak, sürdürülebilirlik için çevresel acıdan alınacak tedbirlerle su kaynaklarının korunması ve planlı kullanımı önemli ve gereklidir. Bu nedenle, günümüzde su ürünleri avcılığındaki temel prensip mevcut üretimi sürdürebilmektir" dedi.