Michel Barnier liderliğindeki hükümet, Fransa Ulusal Meclisi’nde yapılan gensoru oylamasında 331 milletvekilinin desteğiyle düşürüldü. Bu gelişme, Fransa’da 1962’den bu yana gensoru ile düşürülen ilk hükümet olarak tarihe geçti.

Macron, İstifa Etmeyeceğini Açıkladı

Hükümetin düşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, görevine devam edeceğini açıklayarak istifa etmeyeceğini duyurdu ancak bu karar, muhalefet ve kamuoyunda tepkilere yol açtı.

Muhalefetten Sert Eleştiriler

Aşırı sol Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi Milletvekili Eric Coquerel, Macron’un açıklamalarını eleştirerek cumhurbaşkanının istifa etmesi gerektiğini belirtti. Parti üyesi Alma Dufour ise Macron’un krizlerdeki rolünü kabul etmediğini ve milletvekillerini suçladığını ifade etti.

LFI’nin kurucu lideri Jean-Luc Mélenchon, hükümetin düşmesine neden olan güvensizlik oyunun asıl hedefinin Macron olduğunu savundu. Mélenchon, cumhurbaşkanını "ülkenin gerçeklerinden kopuk olmakla" suçladı ve ülkenin yeniden sandığa gitmesi gerektiğini vurguladı.

Le Pen ve Çevrecilerden Açıklamalar

Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) liderlerinden Marine Le Pen, hükümetin düşürülmesinin meşru bir anayasal süreç olduğunu dile getirdi. Çevreciler Partisi Genel Sekreteri Marine Tondelier ise Macron’un çözüm sunamayacağını belirterek siyasi liderlerin müzakereyi artırması gerektiğini ifade etti.

Yeni Başbakan Bekleniyor

Kanada'nın Ontario eyaleti, Starlink sözleşmesini fesh edecek Kanada'nın Ontario eyaleti, Starlink sözleşmesini fesh edecek

Fransız Anayasası gereği Macron’un istediği kişiyi başbakan olarak atama yetkisi bulunuyor. Barnier’nin yerine geçecek ismin önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

1962’den Bu Yana Bir İlk

Barnier hükümetinin düşmesi, Fransa’da yarım yüzyılı aşkın süredir bir hükümetin gensoru ile düşürüldüğü ilk olay olarak kaydedildi. Bu durum, ülkede siyasi tansiyonu daha da yükseltti.

Kaynak: AA