Muşta, genellikle metal veya sert plastikten yapılmış, parmaklara geçirilen ve yumrukla vurulduğunda etkisini artıran bir silahtır.Muşta, ilk olarak sert tahta ve boynuzdan imal edilen bir silahtı1. Tekko adı verilen parmaklara değil, ele takılan Okinava kökenli benzeri bir metal silaha, Japon yakın dövüş sanatlarında da rastlanmaktadır. Muşta, günümüzde dövüş sanatları ile uğraşan kişilerin yanı sıra, saldırı veya savunma amacıyla kullanan kişiler tarafından da tercih edilmektedir.

Muşta Nasıl Kullanılır?

Muşta kullanmak için, muştanın delikleri parmaklara uygun şekilde geçirilmelidir. Muşta, elin içine tam oturmalı ve parmakların uçlarından çıkmamalıdır. Muşta, elin içinde rahatça kavranabilmeli ve kaymamalıdır. Muşta ile vurmak için, yumruğun sıkılması ve muştanın çıkıntılı kısmının hedefe doğru yönlendirilmesi gerekir. Muşta ile vurulduğunda, darbenin gücü ve etkisi artar. Muşta ile vurulan kişi, ciddi yaralanmalara veya ölüme maruz kalabilir.

Muşta Taşımak Suç mu?

Muşta, kesici, delici, yaralayıcı ve öldürücü aletler kategorisine giren bir silahtır. Bu nedenle, muşta yapımı, taşınması ve bulundurulması yasaktır. 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun kapsamında, muşta taşıyan veya bulunduran kişi hakkında altı aydan bir yıla kadar hapis ve yirmi beş günden az olmamak üzere adli para cezasına hükmolunabilecektir. Ayrıca, muşta ile suç işleyen kişi, daha ağır cezalara çarptırılabilir.

Muşta taşımak, sadece spor veya avcılık gibi belirli bir amaç için değil, herhangi bir nedenle yasaktır. Muşta, saldırı veya savunma amacıyla üretilmiş bir silah olduğu için, doğada veya yerleşim yerlerinde taşınması suçtur. Muşta taşıyan kişi, polis tarafından yakalandığında, muşta elinden alınır ve yasal işlem başlatılır.

Muşta Fiyatları Ne Kadar?

Muşta, yasak olmasına rağmen, internet üzerinden veya bazı yerlerden satın alınabilmektedir. Muşta fiyatları, muştanın malzemesine, boyutuna, şekline ve kalitesine göre değişmektedir.Muşta fiyatları, 30 TL ile 170 TL arasında değişebilmektedir.  Ancak, muşta satın almak, satmak veya satmaya aracılık etmek de yasaktır ve cezai yaptırımları vardır.

Muşta ile ilgili merak edilen bazı sorular ve cevapları şunlardır:

  • 18 yaş altı bıçak veya muşta taşıyabilir mi? Hayır, 18 yaşından küçüklerin bıçak veya muşta gibi yasaklanan aletleri satın alması, taşıması ve bunlara yetkili satıcılar tarafından satılması yasaktır
  • Normal çakı taşımak yasak mı? Hayır, saldırı veya savunma amacıyla üretilmiş olmayan bıçaklar taşınabilir. Örneğin, bir İsviçre çakısını veya çok amaçlı bir aletin parçası olan bıçağı üzerinizde taşıyabilirsiniz. Bunun dışında zanaat ve hobi gibi kullanılan kısa namlulu oyma ve deşme bıçakları da taşınabilir.
  • Bıçak ceza sınırı kaç cm?  Kesici kısmı 15 cm olan bıçağın bulundurulması ve taşınmasının serbest olduğu yönünde Kriminal laboratuvar raporları bulunmaktadırAncak, bıçağın saldırı veya savunma amacıyla üretilmiş olup olmadığı da önemlidir. Örneğin, baston bıçaklar, kelebek bıçaklar, muşta gibi tehlikeli bıçaklar görülür ise direk ceza ve hapis cezasına kadar yolu bulunmaktadır.
Kaynak: haber merkezi