MSF’den yapılan açıklamada, Nijerya’da sadece ağustosta yaklaşık 4 bin vaka kaydedildiği bilgisine yer verildi. Açıklamada, ülke genelinde başka şüpheli vakaların da gözetim altında olduğu ifade edildi. MSF, difteri salgınına karşı aşı kampanyaları düzenlemeye devam ettiğini de duyurdu.
MSF Doktoru: En Savunmasız Gruplar Kadınlar ve Beş Yaş Altı Çocuklar
MSF Acil Durum Projesi Doktoru Hashim Omar, MSF’nin Kano eyaletindeki iki difteri tedavi merkezinde 700’den fazla difteri şüphesi taşıyan kişiyi muayene ettiğini ve haftalık ortalama 280’den fazla hastayı kabul ettiğini belirtti. Omar, kadınlar ve beş yaş altı çocukların hastalığa karşı en savunmasız grup olduğunu ve en yüksek vaka sayısının Kano eyaletinde tespit edildiğini söyledi.
Difteri Nedir?
Kuşpalazı olarak da bilinen difteri, “corynebacterium diphtheriae” adlı mikroorganizmanın boğaz, burun, göz ve deriye yerleşmesiyle ortaya çıkıyor. Bulaşıcı olan hastalık, ölüme yol açabiliyor. Difterinin belirtileri arasında boğaz ağrısı, yutkunma güçlüğü, ateş, halsizlik, solunum sıkıntısı ve boyunda şişlik sayılabilir. Difterinin tedavisi antibiyotiklerle yapılırken, korunma yöntemi ise aşıdır.
Nijerya’da Difteri Salgını Neden Arttı?
Nijerya’da difteri salgınında artışın nedenleri arasında düşük aşı oranları, sağlık hizmetlerine erişimdeki zorluklar, hijyen koşullarının yetersizliği ve savaş nedeniyle yerinden edilen nüfusun artması sayılabilir. Nijerya’da 2019 yılında yüzde 65 olan difteri aşı oranının 2020 yılında yüzde 55’e düştüğü tahmin ediliyor. Ayrıca, ülkede Boko Haram terör örgütünün saldırıları nedeniyle milyonlarca kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.