Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Alaşehir Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersen Aydın Yağmur, Türkiye'nin akrep faunası üzerinde yaptığı çalışmalarla tanınıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yayılış gösteren ve 'Mezopotamya akrebi' olarak bilinen Mesobuthus mesopotamicus türü üzerinde araştırmalar gerçekleştirdi.

Yeni Tür: Mesobuthus Faiki

Prof. Dr. Yağmur, Irak'tan gelen Mesobuthus örneklerini inceleyerek, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki popülasyon ile karşılaştırdı. Bu popülasyonun Türkiye'ye özgü bir tür olduğunu keşfeden Prof. Dr. Yağmur, bu akrep türüne Mesobuthus faiki adını verdi. Bu önemli keşfi, ABD'de akreplerle ilgili yayın yapan Euscorpius adlı dergide yayımlayarak bilim dünyasına kazandırdı.

Yeni Türün Özellikleri ve Yayılışı

Araştırma Süreci

21 yıldır Türkiye ve çevre ülkelerin akrepleri üzerinde araştırmalar yapan Prof. Dr. Yağmur, yeni türün morfolojik özelliklerini ve yayılışını detaylandıran bir makale yazdı. Bu yeni türün, daha seyrek kıllı ve kahverengi renkli olmasıyla Mesobuthus mesopotamicus türünden ayrıldığını belirtti. Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerinde yayılış gösterdiğini tespit etti.

Babasına İthaf Etti

Prof. Dr. Yağmur, yeni türün adını babası Mehmet Faik Yağmur'a ithaf etti. Doktora tez çalışmasını Türkiye'nin Güneydoğu Bölgesi'nin akrep faunası üzerine yapan Prof. Dr. Yağmur, saha çalışmaları sırasında babasının büyük yardımlarını gördüğünü belirtti. Babasının Mardin ve Şanlıurfa'da öğretmenlik yaptığı köylerde de bu türün varlığını tespit etti.

Zehirli Ancak Ölümcül Değil

Prof. Dr. Yağmur, Mesobuthus faiki türünün zehrinin etkili olduğunu ancak insan için ölümcül olmadığını, çocuklar ve alerjik bünyeli kişiler için tehlikeli olabileceğini de sözlerine ekledi.

Editör: Kazim Bozkurt