ABD'nin Washington, D.C.'deki Georgetown Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yürütülen bir araştırma, öksürüğe neden olan alt solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımının etkisini inceledi. Araştırmanın başında yer alan Prof. Dr. Dan Merenstein ve ekibi, öksürük tedavisinde antibiyotiklerin yaygın olarak reçete edilmesine rağmen, bu ilaçların ne öksürük şiddetini ne de iyileşme süresini kısalttığını ortaya koydu.

Uyku Bize Haram Oldu! Uyku Bize Haram Oldu!

Merenstein, öksürüğe neden olan alt solunum yolu enfeksiyonlarının zatürre gibi daha tehlikeli hastalıklara yol açabilecek potansiyele sahip olduğunu ve bu hastaların yüzde 5'inin zatürreye yakalandığını belirtti. Merenstein, bu durumun klinisyenlerin ilk muayenede röntgene erişim eksikliği nedeniyle bakteriyel bir enfeksiyon kanıtı olmadan antibiyotik reçete etmelerine yol açtığını savundu.

Araştırma Sonuçları: Antibiyotikler Öksürüğe Etki Etmiyor

Araştırmacılar, alt solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerde antibiyotik ile tedavi sürecini takip eden çalışmalar yürüttüler. Çalışmalarda, hastaların yaklaşık yüzde 30'una ilk tıbbi ziyaretleri sırasında antibiyotik reçete edildiği ve antibiyotik kullanmayan hastalarla karşılaştırıldığında ilaçların öksürük şiddeti veya iyileşme süresi üzerinde hiçbir etkisi olmadığı gözlemlendi.

Merenstein, antibiyotik kullanan ve kullanmayan hastaların enfeksiyonu atlatmaları için aynı süreyi gerektirdiğine dikkat çekerek, her iki grubun da yaklaşık 17 günde tamamen iyileştiğini ifade etti.

Antibiyotik Direnci Tehlikesi Arıyor!

Araştırmacılar, antibiyotiklerin aşırı kullanımının, tehlikeli bakterilerin ilaçlara karşı dirençli hale gelme riskini artırdığını vurguladı. Merenstein, antibiyotik direncinin küresel bir sağlık tehdidi olduğunu ve bu nedenle antibiyotiklerin sadece gerekli durumlarda ve doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini belirtti.

Merenstein, bu çalışmanın öksürük konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı. "Öksürüğün ciddi bir sorunun göstergesi olabileceğini biliyoruz. Ciddi öksürük semptomları ve bunların nasıl düzgün bir şekilde tedavi edileceğinin daha fazla araştırılması gerekiyor." dedi.

Editör: Kazim Bozkurt