Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, küresel enerji piyasalarını doğrudan etkileyecek kritik bir karara imza attı. Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Kazakistan, Cezayir ve Umman'dan oluşan 8 üye ülke, gerçekleştirdikleri çevrim içi toplantının ardından, ağustos ayında petrol üretimini temmuz ayına kıyasla günlük 548 bin varil artırma kararı aldıklarını duyurdu. Bu karar, piyasalarda arzın artacağı beklentisini güçlendirdi.
Gönüllü kesintiler ve piyasa dinamikleri
Toplantının ana gündem maddesi, daha önce piyasaları dengelemek amacıyla devreye alınan günlük 2,2 milyon varillik gönüllü üretim kesintileriydi. Nisan ayından itibaren bu büyük kesintinin kademeli ve esnek bir şekilde geri çekilmesi planlanıyordu. Ağustos ayında yapılacak olan günlük 548 bin varillik artışın, bu plan dahilinde dört aylık kademeli üretim artışına eşdeğer olduğu ifade edildi.
OPEC'ten yapılan açıklamada, kararın alınmasında mevcut piyasa koşullarının etkili olduğu vurgulandı. "İstikrarlı küresel ekonomik görünüm" ve "düşük petrol stokları" gibi göstergelerin piyasanın sağlıklı temellere oturduğuna işaret ettiği belirtilerek, üretim artışının bu zeminde yapıldığı kaydedildi.
Piyasa koşullarına göre geri adım atılabilir
OPEC+ grubu, üretimi artırma kararı alırken piyasaya bir de "esneklik" mesajı verdi. Açıklamada, bu kademeli üretim artışlarının piyasa koşullarının yakından takip edilerek uygulanacağı ve gerekirse durdurulabileceği veya geri çevrilebileceği belirtildi. Bu esnek yaklaşımın, küresel piyasa istikrarına katkı sağlamayı amaçladığı ve grubun ani piyasa şoklarına karşı hazırlıklı olduğunu gösterdiği ifade edildi. Bu durum, grubun petrol fiyatlarında aşırı bir düşüşe yol açmamak için temkinli hareket ettiğinin bir işareti olarak yorumlandı.
Gözler bir sonraki toplantıda
Ağustos ayındaki üretim artışını karara bağlayan Suudi Arabistan ve Rusya liderliğindeki 8 ülke, bir sonraki adımlarını belirlemek için yeniden bir araya gelecek. Grubun, eylül ayı üretim seviyesini kararlaştıracağı bir sonraki toplantısının 3 Ağustos'ta yapılması planlanıyor. Bu toplantıda alınacak kararlar, hem petrol fiyatlarının seyrini hem de küresel ekonominin enflasyonla mücadelesini yakından etkileyecek.