Çocukların, oyun oynaması ve ruhsal-fiziksel gelişimlerini tamamlaması gereken yaşlarda çalıştırılması Türkiye'de yaygın bir sorun haline geldi. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) verilerine göre Türkiye'de en az 2 milyon çocuk işçi bulunuyor. Bu sayı yaz aylarında 5 milyona yaklaşıyor.

Çocuk işçiler, tarım, tekstil, inşaat, metal sanayi gibi birçok farklı sektörde ağır ve tehlikeli koşullarda çalıştırılıyor. Bu durum, çocukların eğitimden mahrum kalmasına, sağlıklarının bozulmasına ve iş cinayetlerine kurban gitmelerine neden oluyor.

Karanlığın ardındaki gerçek

İSİG Meclisi'nin 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü öncesi yayımladığı **“Çocuk işçiler iş cinayetleri raporu”**na göre, son 11 yılda en az 695 çocuk işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Raporda, her yıl ortalama 60-70 çocuk işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Ancak bu sayılar, sadece bildirilen ve kayıtlara geçen işçi ölümlerini kapsıyor. Binlerce yaralanma, uzuv kaybı ve ruhsal-fiziksel gelişime vurulan darbeler istatistiklere yansımıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 2024-2025 Eğitim Yılı İçin Geniş Kapsamlı Ortak Sınavlar Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 2024-2025 Eğitim Yılı İçin Geniş Kapsamlı Ortak Sınavlar

MESEM Uygulamasında sorunlar: Ucuz Emek ve Sömürü

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından başlatılan Mesleki Eğitim Sistemi (MESEM) uygulaması da çocuk işçiliğinin artmasına zemin hazırlıyor. MESEM'ler, ortaokulu bitiren öğrencileri örgün eğitimden kopararak haftanın dört günü bedava işgücü olarak patronların sömürüsüne sunuyor.

MESEM'lerin, sermayenin ucuz emek rezervlerini doldurmanın ve patronlara finansman desteği sağlamanın bir aracı olduğu da eleştiriler arasında yer alıyor.

Tekstil Atölyesi Faciası: 11 Yaşındaki Ahmet de Hayatini Kaybetti

Adana'da 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü'nden bir gün önce, 11 yaşındaki Ahmet Avan, Seyhan ilçesi Kocavezir Mahallesi'ndeki bir tekstil atölyesinde asansör kazasında hayatını kaybetti.

Edinilen bilgilere göre, Ahmet Avan, asansör kabiniyle duvar arasına sıkıştı ve hayatını kaybetti. Evrensel'in haberine göre, Ahmet'in bindiği asansörün bir süredir bozuk olduğu öğrenildi.

Ahmet Avan'ın ölümü, çocuk işçilerin maruz kaldığı sömürünün ve iş cinayetlerinin dehşetini bir kez daha gözler önüne serdi.

Editör: Kazim Bozkurt