İzmir’in Menderes ilçesindeki Efemçukuru altın madeni, yıllardır çevre ve doğa katliamına neden oluyor. Madenin çalışması sırasında ortaya çıkan siyanür, arsenik ve ağır metaller, İzmir’in içme suyu kaynaklarına karışıyor. Bu da İzmir halkının sağlığını tehlikeye atıyor.

Geçtiğimiz günlerde Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Anagold altın madeninde toprak kayması meydana gelmişti. Kayma sonucu siyanür ve sülfürik asit içeren atık barajı çökmüş ve göçüğün atlında işçiler kalmıştı.
Öte yandan, bu gelişmelerden sonra Zafer Partisi'nin Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın, İzmir'de geçtiğimiz sene yaptığı konuşma gündeme geldi.

Yargıtay 28'inci turda da başkanını seçemedi Yargıtay 28'inci turda da başkanını seçemedi

Özdağ, Efemçukuru'nda bulunan maden için tepki gösterirken, "Bu maden İzmir'in katili olmaya soyunmuş durumda. İzmir'in sularını zehirliyor" diye konuşmuştu.

İçten içe zehirleniyor

Özdağ, altın madeni sahasında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

  • "İzmir'in yakınlarında Efem Çukuru diye bilinen efelerin eskiden toparlanma yeri olan bir alandayım ormanın içinde. Arkamda gördüğünüz tesis altın madeni çalışıyor yıllardan beri. İzmir'e çok yakın."
  • "Ama İzmirlilerin bilmediği, görmediği, görmesinde istenmediği bir maden. Ne yapıyor bu maden biliyor musunuz? Içme suyunuzu zehirliyor. Evet Kavacık suyunu zehirleyen maden burada."
  • "Ve bu tesis yüzünden ve Kavacık suyunun zehirlenmesi yüzünden yapılması gereken barajın da yapılamadığını, ertelendiğini görüyoruz. İzmir bu tesis yüzünden içten içe zehirleniyor. "
  • "Bu maden İzmir'in katili olmaya soyunmuş durumda. İzmir'in sularını zehirliyor.

Zafer Partisi olarak Söz veriyoruz

Özdağ, Zafer Partisi olarak Anadolu'yu zehirleyen bütün bu madenlerin kapanmasını sağlayacaklarını ve ancak doğayı tahrip etmeden çalışmalarına tekrar izin vereceklerini söyledi.

Efemçukuru Altın Madeni nedir?

Efemçukuru altın madeni, Kanadalı Tüprag Metal Madencilik A.Ş. tarafından işletilen bir maden sahasıdır. Maden, 2011 yılından beri faaliyet göstermektedir. Madenin yıllık üretim kapasitesi 1,5 ton altındır. Madenin ömrü ise 10 yıl olarak belirlenmiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ