Özel sektörün yurt dışı kredi borcu, 2023 yıl sonuna kıyasla ekim ayında 15 milyar dolarlık artışla 177,7 milyar dolara ulaştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, borcun hem kısa hem de uzun vadeli kısımlarında artış kaydedildi.

Uzun vadeli borç 162,8 milyar dolara çıktı

Verilere göre, uzun vadeli kredi borcu yıl sonuna göre 9,3 milyar dolar artış göstererek 162,8 milyar dolara yükseldi. Buna karşılık kısa vadeli kredi borcu ise 5,7 milyar dolar artarak 14,8 milyar dolar seviyesine geldi.

Uzun vadeli borçlarda bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 1 milyar dolar artarken, tahvil ihracından kaynaklanan borçlanmalar 3,8 milyar dolarlık artışla 18,7 milyar dolara çıktı. Bankacılık dışı finans kuruluşlarının kredi borçları 318 milyon dolar azalırken, tahvil stoku 301 milyon dolarlık yükselişle 1,4 milyar dolara ulaştı.

Eve dönüşüme girene verilen kira desteği artıyor Eve dönüşüme girene verilen kira desteği artıyor

Finansal olmayan kuruluşlarda ise uzun vadeli kredi borçlanmaları 933 milyon dolar artarken, tahvil stoku 2,7 milyar dolarlık yükselişle 13,4 milyar dolara çıktı.

Kısa vadeli borçlarda bankaların etkisi öne çıktı

Kısa vadeli kredi borcu tarafında ise bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarında 3,8 milyar dolarlık artış görüldü ve toplam borç 8,3 milyar dolara yükseldi. Finansal olmayan kuruluşların kısa vadeli kredi borçları ise 365 milyon dolar düşerek 1,3 milyar dolar seviyesine geriledi.

Alacaklı dağılımında özel alacaklılar öne çıktı

Borç dağılımı alacaklılara göre incelendiğinde, uzun vadeli kredi borçlarının tahvil hariç özel alacaklılara olan kısmı 3,7 milyar dolar artarak 108,9 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Kısa vadeli borçlarda ise özel alacaklılara olan borç 4,7 milyar dolarlık artışla 12,5 milyar dolara çıktı.

Döviz kompozisyonunda doların payı ağırlıklı

Uzun vadeli kredi borçlarının döviz dağılımına bakıldığında, borcun %58,6’sının dolar, %33,9’unun euro, %2,6’sının Türk lirası ve %4,9’unun diğer döviz türlerinden oluştuğu görüldü.

Kısa vadeli kredi borçlarının ise %41,1’i dolar, %15,7’si euro, %38,8’i Türk lirası ve %4,4’ü diğer döviz türlerinden oluştu.

Sektörlere göre borç dağılımı

Sektör bazında değerlendirildiğinde, uzun vadeli toplam kredi borcunun %38’ini finansal kuruluşlar, %62’sini finansal olmayan kuruluşlar oluşturdu.

Kısa vadeli borçlarda ise durum farklı. Toplam borcun %80,2’sini finansal kuruluşlar, %19,8’ini ise finansal olmayan kuruluşlar üstlendi.

1 yıl içinde ödenecek toplam borç 55,5 milyar dolar

Ekim sonu itibarıyla yapılan değerlendirmeye göre, özel sektörün 1 yıl içinde gerçekleştirmesi gereken anapara geri ödemeleri toplam 55,5 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Bu durum, borç yönetimi ve finansal planlamada kritik bir süreç olarak dikkat çekiyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ