Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, asgari ücrete yapılan son zammı eleştirdi. Özel, "11 ay önce belirlenen 17 bin 2 liralık asgari ücretin alım gücü, bugün 7 bin lira eriyerek 10 bin liranın altına düştü. İki gece önce yapılan 5 bin liralık zamla birlikte bu kayıp telafi edilemedi. Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir asgari ücret zammı, aslında bir indirim olarak karşımıza çıktı" dedi.
Türkiye Ormancılar Derneği’nde dikkat çeken açıklamalar
Özel, Çankaya Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenen Türkiye Ormancılar Derneği 100. Yıl Sempozyumunda konuştu. Asgari ücret konusunun sadece çalışanları değil, aynı zamanda tüm ücretlileri etkilediğini belirten Özel, “Türkiye’de her 100 işçiden 57’si asgari ücretle çalışıyor ve ücretlilerin yüzde 87’si asgari ücretle doğrudan bağlantılı maaş alıyor” ifadelerini kullandı.
Alım gücünde tarihi düşüş
Özel, asgari ücretin sadece belirli bir grup için değil, genel ekonomik dengeler için kritik bir gösterge olduğunu vurguladı. "Asgari ücretin yüzde 30 zam aldığı söyleniyor, fakat bu durum alım gücündeki erimeyi telafi etmiyor. Merkez Bankası raporlarına göre, asgari ücrete yapılan yüzde 1’lik zam enflasyonu sadece binde 0,7 oranında artırıyor. Ancak hükümet, asgari ücreti düşük tutmayı tercih ederek çalışanları ekonomik olarak zorluyor” dedi.
Erdoğan’a sert eleştiri
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan Özel, asgari ücretin döviz ve altın karşısında yaşadığı değer kaybını örnek gösterdi. Özel, “Erdoğan göreve gelmeden önce 7 çeyrek altın alınabilen asgari ücretle, bugün ancak 3 çeyrek altın alınabiliyor. Bu, 4 çeyrek altının kaybı demek. TÜİK verilerine göre enflasyon yüzde 48 ama asgari ücrete yüzde 30 zam yapıldı. Cumhurbaşkanı yine ‘enflasyona ezdirmedik’ dedi. Bu açıkça halkı yanıltmak anlamına geliyor” diye konuştu.
Türkiye, OECD ülkeleri arasında son sıralarda
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerine atıfta bulunan Özel, Türkiye’de ücretlilerin milli gelirden aldığı payın yüzde 25 ile sınırlı olduğunu belirtti. “OECD ülkeleri arasında en kötü durumdayız. Avrupa’da bu oran yüzde 60-70 arasında değişiyor. Türkiye, bu oranla yalnızca Meksika’nın bir adım önünde” ifadelerini kullandı.