Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Pervin Buldan, Mithat Sancar ve Faik Özgür Erol’dan oluşan DEM Parti heyetini CHP Genel Merkezi’ndeki makamında kabul etti. CHP lideri Özel’e CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve CHP TBMM Grup Başkanvekili Murat Emir eşlik etti. Pervin Buldan, "Sayın Özel'in aynı derecede bu barış sürecine destek vereceğini öğrendik" dedi.
Terör örgütü PKK'nın kendini feshettiğini açıklamasının ardından PKK'lı bir grup terörist silahlarını yaktı. DEM Parti İmralı heyeti siyasi parti liderleri turuna başladı.
Dün Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşen heyet bugün de CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i parti genel merkezinde ziyaret etti.
Ziyaret sonrası DEM Parti heyeti açıklama yaptı. Pervin Buldan, "Silah imha töreninden sonra geldiğimiz aşamalar, aynı zamanda Meclis'te kurulacak komisyon, komisyondan beklentiler, barış sürecinin ilerleyebilmesi için ortak mutabakatın sağlanması konularını detaylıca değerlendirdik" dedi.
Buldan, "Komisyon öncesi yapılan önemli bir toplantıydı. Yarın sayın Numan Kurtulmuş'un bütün partilerin grup başkanvekilleri ile kahvaltıda buluşması gerçekleşecek. Komisyon öncesi yapılacak buluşmanın önemli olduğunu konuştuk. Her partinin komisyona dair farklı öneri beklentileri var. Komisyon meselesini daha detaylı değerlendirdik. Sayın Özel'in barış meselesine başından beri sunmuş olduğu önemli katkılar var. Bu katkıların kıymetli olduğunu belirttik. Sayın Özel'in aynı derecede bu barış sürecine destek vereceğini öğrendik. Sayın Özel'e teşekkür ediyoruz. Yarınki komisyon toplantısı önemli, sonuçlarını hep birlikte göreceğiz." ifadesini kullandı.
Buldan'ın ardından konuşan Sancar da sözlerine şöyle devam etti:
Özgür Özel ve heyetiyle bir görüşme yaptık. Sürecin geldiği aşamayla ilgili sürecin geldiği aşamayla ilgili önemli bütün konuları karşılıklı konuşma imkanı da bulduk. Sürecin şimdiki aşamasında Meclis'in devreye girecek olması çok önemli. Barış yolunda ilerlemek bu süreci çözüme yürütmek konusunda Meclis çok hayati bir rol oynayacaktır.
Bunun dışında elbette başka alanlarda yaşanan sorunlar da var. Sürecin toplumsallaşabilmesi, barışın bütün toplumu kapsayacak şekilde yaygınlaşması önemlidir. Barışın yerleşebilmesi için, toplumsallaşması gerekiyor. Bunun için de hukuksal güvenceler ve demokratik mekanizmalar çok değerlidir.
Elbette her siyasi parti ve toplumsal aktörün bu süreçten beklentileri ve bu sürece yönelik bakışlarında farklılıklar olabilir. Bu kadar zor bir sorunda bir çözüme ulaşmak için de olağanüstü gayret sarf etme gibi bir yükümlülüğümüz var. Bu yükümlülüğü yerine getirmek de diyalogla olur. Meclis zemininde bunun daha yoğun şekilde yaşanacağı aşamaya geçiyoruz.