Vatikan'da 1,4 milyar mensubu olan Katolik Kilisesi'nin başı Papa Franciscus'un vefatı ile birlikte ilk olarak "Sede Vacante" yani "makamın boş olduğu" resmen ilan ediliyor. Bu ilanın hemen ardından, Papa hayattayken atadığı Kamerlengo (Papalık Makam Vekili) Kardinal, geçiş sürecini yönetmek üzere görevi devralıyor. Kamerlengo'nun ilk görevi, Papa'nın ölümünü resmen teyit etmek. Ardından Papa'nın özel dairelerini mühürleyerek, cenaze töreninin düzenlenmesi ve yeni papanın seçimine yönelik hazırlıkların başlatılması için hemen harekete geçiyor.

Kardinallerden oluşan Konklav toplanıyor

Papalık seçim sürecinde en önemli rol, Kardinaller Meclisi olarak bilinen ve "Konklav" adı verilen toplantıya katılan 80 yaşını doldurmamış kardinallere düşüyor. Kardinaller Meclisi Dekanı, dünyanın dört bir yanından 115-120 arasında değişen sayıda kardinali Vatikan'a davet ediyor. Konklav, papa seçimi ile ilgili tartışmaların dış dünyaya sızmaması için tamamen kapalı kapılar ardında gerçekleşiyor. Tarihi Sistine Şapeli'nde toplanan kardinaller, elektronik cihazlardan uzakta ve dış dünya ile iletişimleri kesilerek, yeni papayı seçmek için bir araya geliyor.

Şapelin bacasından yükselen dumanlar

Kardinallerden oluşan Konklav, Sistine Şapeli'nde her gün sabah ve öğleden sonra olmak üzere dört oturum halinde oylama yapıyor. Yeni papanın seçilebilmesi için oyların üçte iki çoğunluğunu alması gerekiyor. Her oylama sonrası oy pusulaları yakılarak, şapelin bacasından duman çıkarılıyor. Eğer bir kardinal yeterli oyu alamazsa, oy pusulaları siyah duman çıkaracak şekilde yakılıyor. Yeni papa seçildiğinde ise oy pusulaları kimyasal bir madde eklenerek beyaz duman çıkaracak şekilde yakılıyor. Aziz Pietro Meydanı'nda toplanan binlerce inanan, şapelin bacasından çıkan dumanın rengine göre yeni papanın seçilip seçilmediğini anlıyor.

Yeni papanın dünyaya ilanı

Bir kardinal yeterli oyu aldığında, kendisine Latince olarak "Yüce Papa olarak kilise hukukuna göre seçimi kabul ediyor musun?" sorusu yöneltiliyor. Olumlu yanıt alındıktan sonra, yeni papaya nasıl adlandırılmak istediği soruluyor. Tarih boyunca yeni seçilen papalar genellikle önceki papalardan veya azizlerden esinlenerek yeni bir isim seçiyorlar. Tüm bu süreç tamamlandıktan sonra, Aziz Pietro Bazilikası'nın balkonuna çıkan kıdemli kardinal, "Habemus Papam" (Bir Papamız var) sözleriyle yeni papanın seçildiğini duyuruyor ve ardından seçilen papa balkona çıkarak ilk kutsama törenini gerçekleştiriyor.

Giorgio Meloni'den Papa'ya duygusal veda mesajı! Giorgio Meloni'den Papa'ya duygusal veda mesajı!

Son Konklav ve güncel durum

Son Konklav, Papa 16. Benediktus'un 28 Şubat 2013'te sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa etmesinin ardından 12-13 Mart 2013 tarihlerinde gerçekleştirilmişti. İki gün süren Konklav'da Arjantinli Kardinal Jorge Mario Bergoglio yeni Papa olarak seçilmiş ve kendisine Papa Franciscus ismini almıştı. Katolik Kilisesi'nin lideri olarak, Franciscus günümüze kadar bu görevi sürdürmüştü.

Papalık kurumunun önemi ve geleceği

Katolik Kilisesi'nin başı olan Papa, inanışa göre Havari Petrus'un halefi olarak kabul ediliyor. Hz. İsa'nın papalık görevini Petrus'a verdiğine ve Petrus'un Roma'da din uğruna öldüğüne inanılıyor. Bu nedenle Roma piskoposları, Petrus'un doğal halefleri olarak görülüyor. Papalık tarihi, birçok açıdan kilise tarihiyle iç içe geçmiş durumda. Yeni seçilecek papa, dünya genelinde 1,4 milyar Katolik için önemli bir ruhani lider olmanın yanı sıra, Vatikan Şehir Devleti'nin başkanı sıfatıyla uluslararası diplomasi alanında da etkili bir figür olacak.

Kaynak: AA