CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Altunhisar ilçesine bağlı Yakacık bölgesinde yazlık patates üreticileriyle bir araya geldi. Gürer, “Çiftçi, geçen yıla göre katlanan maliyetlere rağmen ürününü aynı fiyata dahi satamıyor. Patatesin yarısı tarlada kalıyor, tüccar ise ürünün değerinin çok altında alım yapıyor” diyerek yaşanan krizi özetledi.
Türkiye’nin en büyük patates üretim merkezlerinden biri olan Niğde’de, yazlık patates hasadı buruk başladı. Gürer, “Artan gübre, mazot ve sulama maliyetleri üreticiyi ezdi. İhracat engelleri ve sınırlı alım yapan tüccar nedeniyle çiftçi ürününü ya satamıyor ya da zararına elden çıkarıyor” dedi.
Her Yıl Aynı Kısır Döngü
Gürer, patates üretiminin her yıl başka bir sorunla karşılaştığını vurgulayarak, “Patates üretiminde Niğde birinci sırada. Ancak plansızlık yüzünden üretici sürekli kaybediyor. TMO’nun devreye girip çiftçiye alım garantisi vermesi şart” ifadelerini kullandı.
Tarlada Kalan Patates, Markette 5 Katına
Tarlada toplanmayan patatesin çoğunlukla orta ve küçük boy olduğunu belirten Gürer, “Marketlerde vatandaş bu patatesleri 5-6 katı fiyatına alıyor. Üretici kazanamıyor, tüketici pahalıya tüketiyor” diye konuştu.
“Mazot 56 Lira, Elektrik Banka Faizi Gibi”
Bölgedeki patates üreticilerinden Tuncer Özçelik, “Mazot 56 lira, gübrenin tonu 30 bin lira. Elektrik faturasına 10 günde 5 milyar ödedim. Esnaf gelmiyor, tüccar yok. Bu mal yakında tarlada kalacak. İhracat acilen açılmalı” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.
İsmail Dilekli adlı başka bir üretici ise sulama ve elektrik faturalarının altında ezildiklerini belirtti: “Elektriğin saati 500 lira. Kredi borcumuz var, su yok. Devlet ‘bu işi yapmayın’ diyor gibi. İnsanlar çaresiz.”
İhracat Engelleri, Üretim Plansızlığı
Üreticiler ve Gürer, ihracatın önündeki bürokratik engellerin kaldırılması gerektiğini dile getirirken, bölgesel üretim planlamasının şart olduğunu söyledi. Gürer, “Türkiye’de üretim planlaması yok. Niğde gibi verimli bölgeler desteklenmezse, çiftçi umudunu yitiriyor” dedi.
“Çiftçi Sayısı Azalıyor, Gıda Güvencesi Tehlikede”
1999 yılında 6,5 milyon ton olan patates üretiminin, 2024'te de aynı seviyede kalmasına dikkat çeken Gürer, “Oysa nüfus 30 milyon arttı. Çiftçi üretimden vazgeçiyor, başka çare arıyor. Bugün 2,3 milyon olan çiftçi sayısı giderek azalıyor. Gıda güvenliğimiz tehlikede” uyarısında bulundu.
Yazlık patatesin depolanamadığını hatırlatan Gürer, “Hasattan hemen sonra sevk edilmesi gerekiyor. Ama ihracat yok, alıcı yok, destek yok. Çiftçi yine sahipsiz bırakıldı” ifadelerini kullandı.