Fikret Yüce/ Yaşadığımız depremler ve yapılan uyarılar sonrası İzmirliler zemin yapısı en sağlam ilçeleri tercih etmeye başladı. Bu noktada şehir merkezinden oldukça yüksek bir yerde bulunan ve şehrin en sağlam kayalıklarının üzerinde konuşlanan Buca Murathan Mahallesi’nin nüfusu her geçen gün artıyor. Hal böyle olunca mahallenin eksikleri de vatandaşların talepleri de doğru oranda artmış durumda. İzmir’in yeni gözde mahallelerinden biri olan Murathan Mahalle Muhtarı Eren Korkmaz dokuzeylul.com haber sitesinden Fikret Yüce’nin sorularını yanıtladı. Muhtar Eren Korkmaz, en acil ihtiyaçlarının atıl durumdaki pazar yerinin modernize edilmesi olduğunu belirtti.

ALTI MAHALLE ORTAK KULLANIYOR


Korkmaz şunları söyledi: “Bu bölgenin en büyük ihtiyacı pazar yeri. Evka-1 açık pazarımız var.6 mahalle kullanıyor bu pazar yerini. Buranın acil yenilenmesi gerekiyor biz de gerekli başvurularımızı yaptık ama geçen dönem olmadı. Bu dönem Buca Belediye Başkanımız Görkem Duman kesinlikle olmazsa olmazı kapalı pazar yerleri yapılması. Bizim de önceliğimiz, vatandaşlarımızın talebi de bu yönde. Maalesef bizim pazar yerimiz atıl durumda, çalışıyor ama esnaf da rağbet etmiyor, yaşlı vatandaşlarımız ise dik merdivenleri çıkamıyor. Mahallemizin çoğunluğu emeklilerden oluşuyor, bu insanlarımız o merdivenleri çıkamıyor. Daha da kötüsü akşamları alkol içme yeri haline gelmiş durumda. Bizim talebimiz düzayak kapalı bir pazar yeri, altı otopark olacak şekilde ve mutlaka güvenlik görevlisinin olması gerekiyor. Ve olursa burada belediyenin mali hizmetler birimi açılması. Bu sayede vatandaş Buca Belediyesi'ne sıcakta veya soğukta gitmeyip vergisini burada yatırabilir.”

KENT EKMEK GELİYOR


Emekli kesimin yoğun bir nüfusa sahip olduğu Murathan Mahallesi’nde yaşayanların en büyük taleplerinden biri de Kent Ekmek satış noktası yapılması. Kent ekmek satış noktalarının şehit yakınları, gaziler ve engelli vatandaşlar tarafından işletildiğini vurgulayan muhtar Korkmaz, bu noktada bireysel başvurunun yapıldığını müjdeleyerek şunu söyledi:


Kent ekmek konusu belediyenin sunduğu bir hizmet fakat işletmeyi işletecek kişi başvuru yapması lazım. Bu çok önemli bir nokta.Belediye bu hizmeti veriyor, binayı veriyor, koyacağınız yeri de siz belirliyorsunuz. Bizim kapımızı şöyle çalarlar: ‘Muhtarım benim bir kent ekmek talebim var, belirteceğiniz yerler var mı, yardımcı olur musunuz?’ Tabi ben de canla başla yardımcı olurum çünkü ekmek 10-12 lirayken kent ekmek 5 lira. Şu an bunun ilgili aslında bir çalışmam başladı.Başvuran oldu. Belirleyici yer olarak %50 biz fikir vereceğiz.%50 de belediye kendisi. Çünkü buradaki kilit nokta belediye. Konulan yerde iş yapamazsa o da mağdur olacak. Satıcı da mağdur olacak. İşleten de mağdur olacak. O nedenle iş yapan yer olması lazım.En az 4-5 ay devam ederse o kapanmaz bir daha. 

'ATIKLARA DUYARSIZ'

Mahalleye her geçen gün artan talepler dolayısıyla bir çok kullanılmış ev eşyası, moloz ya da bahçe atıklarının ortaya çıktığının belirten Korkmaz, vatandaşları daha duyarlı olması konusunda şu cümlelerle uyardı:


“Vatandaş yeni koltuk takımı alıyor eskileri kapıya atıyor. Çöpün yanına koyuyor. En büyük sıkıntılarımızdan biri de bu. Bu tür hacimli atıkların atılması durumunda da önce muhtara iletmesi lazım. Çünkü ben atarsam siz de görüyorsunuz ki buraya atılıyormuş ben de atayım diyorsunuz. Orada fazla uzun süre durmaması adına önce bize iletilmesi lazım. Ben kendi mahallemde ciddi şekilde sosyal medya paylaşımlarımı hızlandırdım, vatandaşlarımızı uyardım. Bizim evlerimizin bahçeleri olduğu için buralarda bulunan ağaçların budanması ve kesilmesi sonrası çok sıkıntı yaşanıyor. Çünkü budama mevsimi Ekim ile Mart arasıdır.Bunun dışında yapıldığında onları toplamak  için bir ekip çıkmıyor. 
Ama bazen vatandaş alıp kesip konteynır yanına atıyor. Ben zaten vergisini veriyorum derse yanlış olur. En iyi temizlik kirletmemektir. Çevre temizliği anlamında da personel bunu temizlemekte zorluk yaşar. Bizim vatandaşlık görevimiz kendi kapımızın önünde temiz tutmak. Yaşadığımız mahalleyi yaşadığımız kenti temiz tutmak. Bu konuda vatandaşlarımızın duyarlılığını bekliyorum. Özellikle paylaşımlarımda ve birebir diyaloglarımda bunları söylüyorum. Kesinlikle bu dönem bu konuda kararlıyız.”

Muhabir: Fikret Yüce