Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre; Adana'nın Kozan ilçesinde sabah saatlerinde 4.6, 4.5 ve 4.0 büyüklüğünde art arda üç deprem meydana geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 1'er dakika arayla gerçekleşen depremleri değerlendirdi.
"ADANA'DA DEPREM TEHLİKESİ YÜKSEK"
Prof. Dr. Sözbilir, Adana il merkezinin doğrudan diri bir fay içermediğini, ancak yakın çevresinde bulunan birçok fay nedeniyle deprem tehlikesinin yüksek olduğunu belirtti. Sözbilir, "Bu sabah, Adana'nın Kozan ilçesinde art arda meydana gelen 3 deprem, Saimbeyli Fayı'nın güney ucundaki fay parçalarının aktivitesini göstermektedir. Ulusal ve uluslararası sismoloji merkezleri oluşan depremlerin sol yanal doğrultu atımlı faylanma mekanizmasına sahip olduğunu belirtmektedir" dedi.
Prof. Dr. Sözbilir, Adana'daki depremlerin, tetiklenen fayların varlığını göstermesi açısından önemli olduğunu vurguladı. Sözbilir, "Doğal olarak 6 Şubat depremlerinde kırılan fay parçalarının uçlarında biriken stres ve enerji transferinin, Göksun'un güneyinde Adana, Çelikhan'ın kuzeyinde Elazığ ve Bingöl'e, Doğanşehir'in kuzeyinde Malatya, batıya doğru Kahramanmaraş, doğu ve güneye doğru ise Adıyaman, Gaziantep, Kilis ve Hatay'a doğru ilerlediği belirtilebilir" dedi.
DEPREME HAZIRLIK ÖNERİLERİ
Sözbilir, depreme hazırlık konusunun önemine vurgu yaparak, il düzeyinde deprem master planlarının yapılması, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesi ve İl Afet ve Risk Azaltma Planlarında (İRAP) tanımlanan eylemlerin zamanında yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.