Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi’nde yaşanan deprem fırtınasının Ege kıyılarına olan etkileri üzerine olası senaryoları değerlendirdi. Santorini civarında 7 büyüklüğünü aşan bir deprem olması durumunda Tsunami dalgalarının yaklaşık 20-30 dakika sonra kıyılarımıza ulaşabileceğini belirten Sözbilir “Bu süre içinde deniz kıyısından 4-5 km karaya doğru ilerlediğimizde herhangi bir can kaybı yaşanmayacaktır. Belki kıyıdaki bazı binaları deniz suyu basacak daha sonra geri gidecektir” diye konuştu.
AFAD ve Valilik gibi resmi makamların web sitesinin sürekli kontrol edilmesi ve AFAD uygulamasının tüm akıllı telefonlara yüklenmesinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Sözbilir şunları kaydetti:
“Geçmişte 1956 yılında Santorini Adası kuzeyinde 7.5 büyüklüğünde bir deprem olduğu ve 13 dakika sonra ise 7.0 büyüklüğünde artçı bir şok yaşandığı bilinmektedir. Bu depremler sonrasında Ege kıyılarımızda 1-2 metreye varan Tsunami’den bahsedilmektedir. Böyle bir olayın gerçekleşmesi durumunda, ciddi bir problem yaşanacağını düşünmüyorum. Zira bu deprem modellenmiş durumda. Santorini civarında 7 büyüklüğünü aşan bir deprem olduğu anda AFAD ve ilgili diğer sismoloji istasyonlara bağlı sismometreler birkaç saniye içinde depremi algıladığından, AFAD sistemi otomatik çözümleyip, tüm dünyaya açmakta ve eğer Tsunami tehlikesi var ise AFAD uygulaması içeren tüm akıllı telefonlara mesaj gelmektedir. Bu mesajdan yaklaşık 20-30 dakika sonra Tsunami kıyılarımıza ulaşabilir. Bu süre içinde deniz kıyısından 4-5 km karaya doğru ilerlediğimizde herhangi bir can kaybı yaşanmayacaktır. Belki kıyıdaki bazı binaları deniz suyu basacak daha sonra geri gidecektir.”
“Patlama olursa volkan külleri Ege kıyılarına kadar ulaşabilir”
Geçmişte yaşanmış deprem ve volkanik faaliyetlerden çıkarımlarda bulunan Prof. Dr. Sözbilir olası bir patlama sonrasında volkan küllerinin Ege kıyılarımıza ulaşabileceğini belirtti: “Santorini, Milos ve Nysiros adalarında MÖ 160’lı yıllarda, MS 1800’lü yıllarda ve 1950 yılında volkanik püskürmeler oldu ve bu volkanik faaliyetler nedeniyle Yunan adalarında, Tsunami gerçekleşti, can ve mal kaybı yaşandı. Özellikle, Türkiye’nin güneybatı kıyılarında ve Kuşadası-Bodrum-Datça’da Tsunami yaşandığına dair kayıtlar var. MÖ 1600’lü yıllarda Santorini Adası’nda gerçekleşen volkanik faaliyetin külleri, Datça Bodrum, Söke gibi kıyı bölgelerimizdeki genç birimler içinde saptanmış durumda. Böyle bir patlama olması durumunda volkan küllerinin Ege kıyılarına kadar ulaşabileceği öngörülebilir. Böyle bir durumda vatandaşlar AFAD gibi kurumların vereceği bilgileri web sayfalarında yer alan yanardağ önlemleri konusunda bilgilerden alabilirler.”