Yusuf TOMRUK/Özel - Son olarak deniz patlıcanı ile kurtarılması gündeme gelen İzmir Körfezi’ndeki yoğun kirlilik için uzun yıllardır çalışmalar yapan Prof. Dr. Doğan Yaşar yapılması gerekenin çok basit olduğunu ancak yıllardır yapılmadığını vurguladı. Prof. Yaşar, yerel ve merkezi yönetimi göreve çağırarak “Bu uyarıyı 2008 yılından beri sürekli yapıyorum ancak yönetenler bilimi dinlemiyor. Geçtiğimiz yıl da balık ölümü yaşanmıştı uyarıda bulunmuştum yine kimse dinlememişti” dedi.

REÇETEYİ VERDİ!

Prof. Yaşar Körfez’i kirlenmesindeki en büyük iki etkenin fabrika arıtmalarının çalışmaması ve İZSU’nun tamamen beton atılarak yapılan dere ıslah çalışmaları olarak yorumladı ve bu iki durumun düzeltilmesi halinde Körfez'in bir yıl içinde kendini toparlayacağını vrguladı. Prof. Yaşar “Fabrikalar dahil bütün arıtmalar çalışacak ve derelerin altındaki betonlar kırılsın dereler kendi haline bırakılsın Körfez bir yıla temizlenir. Yeniden mavileşir. Bakın tekrarlıyorum bir yıl içinde temizlenir ve mavileşir. Yani öyle Bilim Kurulu kurmaya falan gerek yok. Aslında durum bu kadar basit bir şekilde iyiye döndürülebilir” dedi.

dogan-yasar

2003 YLINDA KÖRFEZ BİR ANDA MAVİLEŞTİ

İzmir Körfezi’nin temizleme çalışmalarından bahseden Prof. Yaşar “2002 yılında Ahmet Piriştina Çiğli Arıtma tesisini bitirdiğinde bir yıl içinde yani 2003’te körfez bir anda mavileşti. Tüm sistem çok güzel çalışıyordu ancak en önemli kısım olan fabrika arıtmaları da çok güzel çalışıyor ve denetleniyordu. O zaman ‘Hocam ne zaman yüzeriz?’ diye sorulduğunda ‘Valla seneye yüzeriz artık’ diye yanıt veriyordum. Çünkü Göztepe’ye kadar olan kısımda yüzülürdü gerçekten. Alsancak ve içlerinde yüzmek söz konusu değildi ama İzmir’in en sevilen plajı İnciraltı plajı açılırdı yani. Zaten 1980’e kadar İnciraltı Plajı’nda yüzülüyordu. Ne zaman Piriştina rahmetli oldu yerine Kocaoğlu geldi. Fabrikalara sesini çıkarmamaya başladı. Bozulma o zaman başladı. Yani fabrikalar arıtmalarını çalıştırmamaya başladılar. Arkasından İZSU’nun dere ıslahı hamlesi geldi. Derelerin altı betonla kaplanmaya başlandı. Körfez kirlenmeye başladı, 2012’de deniz marulları ortaya çıktı. Hiçbir belediye başkanı önlem almayınca günümüze kadar geldik” diye konuştu.

PATLICANLA OLMAZ! PARA HARCAMAK İSTEMİYORLAR

Geçtiğimiz günlerde ortaya atılan Körfez’i deniz patlıcanlarının temizleyeceği savının bir işe yaramayacağını belirten Prof. Yaşar “Bu açıklama talihsiz bir açıklama olmuş. Deniz patlıcanı suyu temizlemez. Bizim kirlettiğimizi doğa temizlesin istiyorlar. Filtrelemeye ve arıtamaya para harcamak istemiyorlar. Fethiye’de 2000’li yılların başında böyle bir fikir ortaya atılmıştı o zaman da söylemiştim. Oteller ve restoranlar arıtma kullanacak başka çözüm yok diye, buradan da yineliyorum. İzmir için de bütün arıtmalar çalışmadan temizlik olmaz” dedi.

KÖRFEZ HAVUZA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Eski başkanlardan Burhan Özfatura döneminde Körfez’in ciddi anlamda doldurulduğunu belirten Prof. Yaşar “O dönemden bu döneme de o kadar yoğun olmasa da Körfez’i doldurma devam etti. Körfez akıntısını sekteye uğratılarak adeta bir havuz etkisi oluşturulmuştur. Körfez havuza dönüştürüldü. Hala da doldurulmaya devam ediliyor” dedi.

A A 20240922 35705035 35705030 I Z M I R K O R F E Z I N D E K I K I R L I L I G I N H A R I T A S I U Y D U G O R U N T U L E R I Y L E C I K A R I L D I

F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattı Bugün Kapalı Mı? F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattı Bugün Kapalı Mı?

O KIRMIZILIKLARDA BY-PASS VAR!

Son olarak uzaydan görüntülenerek oluşturulan İzmir Körfezi’nin kirlilik haritasını değerlendiren Yaşar “Artık uzaydan görüntülemek mümkün güzel bir şey tabii ama; numune almak lazım. Analizle değerlendirmek lazım. Ancak şunu söyleyebilirim. O yoğun kırmızılıkların olduğu yerde By-Pass var. Yani hiç arıtma yok. Kirli su direkt Körfez’e veriliyor” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ