Rekabet Kurumu, Türkiye’de faaliyet gösteren e-ticaret şirketlerinin rekabeti ihlal edip etmediğini araştırmak için geniş kapsamlı bir soruşturma başlattı. Soruşturma, ilk olarak Amazon Türkiye, Trendyol ve Hepsiburada hakkında açıldı. Ancak daha sonra Rekabet Kurumu, tüm e-ticaret şirketlerini mercek altına alacağını duyurdu.

Soruşturmanın nedeni ne?


Rekabet Kurumu, soruşturmanın nedenini, “e-ticaret platformlarının, satıcılarla yaptıkları sözleşmelerde yer alan bazı hükümler, platformların kendi ürünlerini satmaları, platformlarda yer alan ürünlerin sıralanması ve fiyatlandırılması gibi konularda rekabeti kısıtlayıcı uygulamaları olup olmadığının tespit edilmesi” olarak açıkladı. Rekabet Kurumu, bu konularda bulguların ciddi ve yeterli olduğunu belirterek, ilgili şirketler hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.

Soruşturma nasıl yürütülecek?


Rekabet Kurumu, soruşturma kapsamında, e-ticaret şirketlerinden bilgi ve belge talep edecek. Ayrıca, şirketlerin yöneticileri ve çalışanları ile görüşmeler yapacak. Rekabet Kurumu, soruşturmayı 6 ay içinde tamamlamayı hedefliyor. Ancak bu süre, gerekli görülmesi halinde uzatılabilecek.

Soruşturma sonucunda ne olacak?


Rekabet Kurumu, soruşturma sonucunda, e-ticaret şirketlerinin rekabeti ihlal ettiğine kanaat getirirse, şirketlere idari para cezası verebilecek. Rekabet Kurumu, ayrıca, şirketlerin rekabeti kısıtlayıcı uygulamalarını sonlandırmaları için tedbirler alabilecek. Rekabet Kurumu, soruşturma sonucunda, e-ticaret şirketlerinin rekabeti ihlal etmediğine kanaat getirirse, soruşturmayı takipsizlik kararı ile sonlandırabilecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ