Oğuz Örnek/ İzmir’in Çeşme ilçesindeki enerji yatırımları, uzun süreli sessizliğin ardından yeniden gündem oluşturmaya başladı. Rüzgar Enerji yatırımında sadece yerleşim merkezlerinden uzak alanların müsaitliği ve buralara yapılacak yatırımların maliyet yüksekliği gibi nedenlerle şirketler yenilikçi girişimlere yöneldi. Çeşme’de gözde yatırım sektörü, Güneş Enerjisi Santralleri (GES) oldu. Gelişmeler, ‘sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yer’ refleksi ile halkın gündemine oturdu. 

Özgür Özel: Ayşenur Ezgi Eygi bu çağın Deniz Gezmiş’idir Özgür Özel: Ayşenur Ezgi Eygi bu çağın Deniz Gezmiş’idir

HALKA SORULACAĞI DUYURULDU

VEGA enerji şirketi 2015 yılında tamamladığı 18 MW’lık Rüzgar Elektrik Santrali (RES) projesinin ardından, Güneş Enerji Santrali (GES) kurma kararı alan şirket oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, projeye ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini tamamladığını duyurdu. Şirket, çeşmelilerle mahkemelik olmamak için 20 Eylül 2024 tarihinde halkın bilgilendirilmesi ve görüşlerinin alınması toplantısı düzenleyecek. 

TARIM ARAZİSİNE KURULACAK

Proje, Çeşme’nin sarnıç mevkiinde, 5,8 hektarlık tarım arazisinde kurulması planlanıyor. GES projesi kapsamında, 18 bin 163 panel ve 31 inverter yerleştirilecek. Toplam yatırım bedeli 64 milyon 933 bin TL olan proje, Çeşme’nin enerji altyapısını güçlendirmeyi ve mevcut RES’e yardımcı bir enerji kaynağı oluşturmayı hedefliyor.


MAHKEMELİK OLMUŞTU

Çeşme’de rüzgar santrali (RES) projesine karşı aynı şirketin yatırımı 2015 yılında mahkemelik olmuştu. Çevreciler 1. ve 2. sit alanı üzerindeki ABK/VEGA Şirketine ait rüzgar santralini davaya dönüştürmüştü. Süreçte tesisi kurtarmak için yeni koruma amaçlı imar planları askıya çıkarıldığı iddia edilmişti. Bölge halkı yeni planlara da itiraz etmişti. İzmir 2. İdare Mahkemesi yöre halkını haklı bularak planları iptal etmişti. Yurttaşlar ve şirket arasında, özel mülkiyet ve 1. Ve 2. derece doğal sit alanlarında yapılan Anayasa, iş ve insan hakları ihlallerinin yaşandığını, beraberinde çokça yolsuzluk konusunun gündeme geldiğini ve bu konularda halen açık durumda bulunan ve uluslararası otoritelere yansıyan dosyalar bulunduğunu belgeleyerek mahkemeye sunmuştu. 

Rüzgar Gülü


KARABURUN'DA ŞİRKETLERİN HEDEFİNDE

Rüzgar enerji santrallerine (RES) karşı mücadele eden Karaburun, güneş enerji santrallerinin (GES) de hedefinde. Özel Çevre Koruma Bölgesi olmasına rağmen yüzde 89’u RES’lere tahsis edilen Karaburun'da GES projeleri ile ilgili peş peşe ÇED süreçleri başlandı. Karaburun Kent Konseyi, devam eden GES projeleri ile ilgili açıklama yaptı. 484 kilometrekarelik Karaburun Yarımadası’nın yüzde 89’unun yani 430 kilometrekarelik kısmının RES ve GES’lere ayrıldığını belirten Konsey bu drumun Özel Çevre Koruma Bölgesi yapısına aykırı olduğunu ifade etti
 

Kaynak: Oğuz Örnek