Türkiye'de son günlerde sahte 50 ve 100 dolar banknotların tespit edilmesi, piyasalarda büyük bir paniğe neden oldu. Bu durum, tedbir amacıyla bankaların ve döviz bürolarının 50 ve 100 dolarlık banknotları kabul etmemesi ile sonuçlandı.

TÜYEMDER'den açıklama

Tüm Yetkili Müesseseler ve Döviz Bürolar Derneği (TÜYEMDER) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ünver, sahte dolarların yazılım güncellemesi yapılmayan para sayma makinelerinden geçtiğini belirterek, döviz bürolarının bu duruma karşı tedbir aldığını açıkladı. Ünver, "Vatandaşların mağduriyet yaşamaması adına döviz büroları, 50 ve beyaz renkli 100 dolarlık banknotların alım ve satımını geçici olarak durdurdu. Yazılım güncellemeleri kısa sürede yapılacaktır" dedi.

Sahte dolar nasıl anlaşılır?

Gerçek doları sahte dolardan ayırt etmek uzman olmayan kişiler için oldukça zor olabilir. Ancak, bazı detaylara dikkat ederek sahte dolarları tespit etmek mümkündür. 1996 yılından sonra tedavüle sürülen banknotlarda emniyet şeridi kullanılıyor. Bu şerit üzerinde 100 ve 50 dolar banknotlarda rakamla kupür değeri ve “USA” ibaresi yer almaktadır. 20, 10, 5 ve 2 dolar banknotlarda ise kupür değerleri yazı olarak yazılmış olup yanında “USA” ibaresi bulunmaktadır.

"Cumhuriyet’in İlk Durağı İzmit"e görkemli gala "Cumhuriyet’in İlk Durağı İzmit"e görkemli gala

Işık testini kullanın

ABD doları banknotları ışığa tuttuğunuzda, ön yüzünün sağ tarafında para kağıdının üretimi sırasında kağıdın inceltilmesi yöntemiyle basılmış resmin filigranı bulunmaktadır. 2008 yılında tedavüle sürülen 5 dolarlık banknotlarda iki adet filigran bulunur; biri büyük 5 rakamı, diğeri ise küçük 5 rakamlarından oluşan bir sütundur.

Doların güvenlik önlemleri

ABD doları banknotları, sahteciliğe karşı çeşitli güvenlik önlemleri ile donatılmıştır. Emniyet şeridi, filigranlar ve özel baskı teknikleri gibi özelliklere dikkat ederek doların gerçekliğini kontrol edebilirsiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ