9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; İzmir’in Konak ilçesinde bulunan Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın uğrak bölgelerinden ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait Salepçioğlu İş Hanı için geçtiğimiz ağustos ayında ‘yapım veya onarım karşılığı kiralama modeli’ ile ihaleye çıkıldı. İhale daha sonra iptal edilse de handa bulunan esnaflara kira sözleşmelerinin yenilenmeyeceğine dair tebligat gitti. Toplam 150 işletmenin bulunduğu ve 600 esnafın ekmek kapısı olan hanın, arkasında bulunan 6 katlı bölümün otel, öndeki bölümün ise ticarethane yapılmak istendiği iddia edildi. Konu hakkında 9 Eylül’e konuşan esnaf, sürecin şeffaf ilerlemediğini dile getirirken, süreçten en son kendilerinin haberinin olduğunu ifade etti. Yaz dönemine hazırlık yapmak amacıyla mal aldıklarını ve ciddi bir borç altına girdiklerini vurgulayan Selepçioğlu esnafı, hep bir ağızdan yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi talebinde bulundu. Salepçioğlu İş Hanı esnaflarından, Kemeraltı Çarşı Esnaf Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Korhan Aykurt ise bir buçuk ay sonra dükkanlarını boşaltmak zorunda olduklarını söylerken, han esnafının toplam borcunun, tahmini olarak minimum 80 milyon TL olduğunun altını çizdi. Hanın dönüşümüne kendilerinin de dahil edilmesi gerektiğinin altını çizen Aykurt, “Burada kesin dönüşüm olacak. Biz bizzat süreç içerisinde yer almak istiyoruz” dedi.

Whatsapp Image 2024 11 15 At 11.07.27

IMF'den Almanya'ya kötü haber IMF'den Almanya'ya kötü haber

‘ÇÖZÜM İSTİYORUZ’

15 yıldır Salepçioğlu İş Hanı’nda esnaf olan Çiğdem Kıraklı, gelen tebligat sonrasında adeta şok geçirdiklerini dile getirdi. Süreçten şans eseri haberlerinin olduğunu da vurgulayan Kıraklı, “Nihayetinde ocak ayındaki sözleşmelerin yenilenmeyeceğine dair tebligatlar geldi. Bunun nereye gideceğini bilmiyoruz. Bu kadar kısa bir zamanda yılların emeği varken, yaz dönemine hazırlanmak için borca girerken, bizi bu şekilde mağdur etmeyi nasıl insanlığa sığdırıyorlar anlamış değiliz? Yaşadıklarımızın ulaşabilecek tüm noktalara ulaşmasını ve bir çözüm istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Ciğdem Kıraklı (1)

‘NEFESİMİZİ TUTUP, BEKLİYORUZ’

Salepçioğlu’nda 30 yıldır esnaf olan Aylin Topuzoğlu ise “Biz süreci tesadüfen öğrendik. Süre ilerledikçe buranın yap-işlet-devret modeli ile kiralanacağını öğrendik. Nihayetinde net bir sonuç alınmadı. En son olarak vakıflardan yıl sonunda sözleşmelerimizin yenilenmeyeceğini öğrendik. Bundan sonraki süreci hiç bilmiyoruz. Karamsarlığımız da o yönde. Bize bir yer bulunacak mı? Biz gerçekten çıkacak mıyız? Muamma. Biz bunun çözülmesini istiyoruz. Burada çok insan var. Senelerin emeği var. Kemeraltı dünyanın en büyük alışveriş çarşısı ve Salepçioğlu, düğün alışverişine uygun bir yer. Malımız, borcumuz çok. Sadece nefesimizi tutup, bekliyoruz” diye konuştu.

Aylin Topuzoğlu (1)

‘BU KADAR MALI BEN NE YAPACAĞIM?’

Salepçioğlu’nda 16 yıldır esnaflık yapan Ali Kurtoğlu, “Biz mağduruz. Burada işimizi kaybetmek istemiyoruz. Burada bir çözüm bekliyorum. Benim burada iki tane mağazam var. Yeni mal aldım. Ben bunları nasıl satacağım? İki ay sonra çıktığım zaman bu malları ben kime teşhir edeceğim? Alacağım ürünlerimi, Kemeraltı’nın ortasında işportacılık yapacağım. Benden bunu mu istiyorlar? Ben bu ürünleri eve götüremem. Ki buna da izin vermeyecekler. Biz buradan çıkmak istemiyoruz” dedi.

Ali Kurtoğlu (1)

‘KAPISINI ÇALMADIĞIMIZ YER KALMADI’

Kemeraltı Çarşı Esnaf Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Korhan Aykurt, Salepçioğlu İş Hanı’nda ihale süreci sonrası seslerini duyurmak için çaba gösterdiklerini ve son olarak Ankara’da, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ile görüştükleri bilgisini verdi. Aykurt sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bu süreçte kapısını çalmadığımız yer kalmadı; siyasi il başkanlıkları, milletvekilleri, vali, belediye başkanı. Pek çok yerden randevu alamadık. Ancak bazı ilçe başkanlıkları bu konuda duyarlılık göstererek yanımızda oldular ve bize ‘bu konuyu tek başınıza değil, esnaf olarak bir dernek çatısı altında anlatın’ tavsiyesinde bulundular. Bu öneri doğrultusunda İzmir Tarihi Kemeraltı Çarşı Esnaf Koruma Derneği’ni kurduk. Burada 150 işletme var, çalışanlarla birlikte 600 kişiyi buluyoruz. Burası, 1974’ten beri aktif olan, Kemeraltı’nın göbeğinde birçok kişinin anılarının olduğu bir yer. Müşterilerimize de bu durumu anlattık; ‘Ben yerime sahip çıkıyorum, sen de alışveriş yaptığın yere sahip çık’ diyerek desteklerini istedik. 25 yıldır burada kiracıyım.”

Kemeraltı Çarşı Esnaf Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Korhan Aykurt (1)

‘ESNAF, BİLİNMEZİN İÇERİSİNDE SAVRULUYOR’

“Şu an bir bilinmezin içerisinde esnaf savruluyorlar” diyerek sözlerine devam eden Aykurt, “Bize de yön verilmesini istiyoruz. Burada esnaf nerede olacaksa bu konuda bilgilendirilmek istiyoruz. Burada şeffaf olarak net bilgilendirme yapılması istiyoruz. Bu süreç zamana yayılmalı ve insanlar gardını almalıydı. Burada kesin dönüşüm olacak. Biz bizzat süreç içerisinde yer almak istiyoruz. Yap-İşlet-Devret modelini istemiyoruz. Dönüşümün devletimiz tarafından yapılsın, haklarımız korunsun 2istiyoruz. Yatırımlarımızın devamlılığının sağlanmasını istiyoruz” diye söyledi.

ESNAFIN BORCU 70-80 MİLYON TL ÜZERİNDEDİR’

Aykurt, “Dernek oluşumu sırasında ulaştıkları siyasi parti temsilcilerinin ‘sizi yıl sonu çıkaramazlar’ dediği için esnafın mal aldığı bilgisini veren Aykurt, “İnsanlar sezon mallarını aldı. Zaten dışarıda dükkan bulamıyorsunuz. Bir de emtia girişi oldu. Bu giriş borç demektir. Yaz aylarında iş yaptığınız döneme çektiğiniz çekler var. Buradaki esnafın toplam borcu 70-80 milyon TL’nin üzerindedir” dedi.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ