İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin kasım ayı olağan toplantısında sanayicilerin talepleri gündeme taşındı. “Merkez Bankası Politikalarının Sanayimiz, Üretim Hayatımız ve Finansal İstikrar Açısından Önemi” başlıklı oturumda konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, enflasyonun direnç göstermeye devam ettiğini ve öngörülebilirliğin sağlanmasının zorlu bir süreç olduğunu ifade etti.

Toplantıda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan da yer aldı ve sanayicilerle ekonomik durum üzerine görüş alışverişinde bulundu.

Enflasyon direnci ve güven yeniden inşa edilmeli

Erdal Bahçıvan, konuşmasında enflasyonun ana eğilimindeki iyileşmenin henüz istenen seviyede olmadığını belirtti. Hane halkı ve reel sektörün öngörülerindeki belirsizliklerin, sağlıklı fiyatlama yapmayı zorlaştırdığını ifade etti.

Esnaf ve sanatkarlara yüzde 50 faiz indirimli kredi Esnaf ve sanatkarlara yüzde 50 faiz indirimli kredi

“Toplumun düşük enflasyona güvenini yeniden kazanmak ciddi bir mücadele gerektiriyor,” diyen Bahçıvan, veriye dayalı hareket etmenin önemine vurgu yaptı. Kredibilite kazanmaya yönelik adımların değerinin bilinmesi gerektiğini belirterek, ekonomik disiplinin sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.

Üretim ve yatırımdan vazgeçme lüksümüz yok

Bahçıvan, Türkiye’nin ekonomik hedeflerine ulaşmasının nitelikli bir üretim altyapısına dayandığını söyledi. “Koşullar ne olursa olsun, üretimden ve yatırımdan vazgeçemeyiz. Teknoloji, dijitalleşme ve yeşil dönüşüme odaklanarak, sınırlı kaynaklarımızı etkin bir şekilde kullanmalıyız,” dedi.

Sanayi sektörlerinde kısa sürede kazanım sağlayabilecek fırsatların yanı sıra bazı eksikliklerin olduğunu ifade eden Bahçıvan, katma değerli üretim ve yenilikçi finansman kanallarının genişletilmesinin önemini vurguladı.

Sanayicilerden TCMB’ye 8 talep

Sanayiciler, toplantıda TCMB’ye yönelik önemli taleplerini dile getirdi. Bu talepler şunlardır:

  1. Reeskont kredileri, doğrudan Eximbank üzerinden kullandırılmalıdır.
  2. Reeskont kredilerinde teminat mektubu şartı kaldırılmalı ya da bankalara üst limit uygulanmalıdır.
  3. Reeskont kredilerine uygulanan faiz oranı düşürülerek TL kredileri daha cazip hale getirilmelidir.
  4. Uzun zamandır durdurulan döviz bazlı reeskont kredileri yeniden devreye alınmalıdır.
  5. TL cinsinden kredi kullanan bağımsız denetim kapsamındaki şirketlere yönelik döviz varlıklarına ilişkin kısıtlamalar esnetilmelidir.
  6. İhracatçı firmalar için döviz bozdurma zorunluluğu kaldırılmalı ya da kademeli olarak azaltılmalıdır.
  7. Kredi kullanımını sınırlayıcı düzenlemeler tamamen kaldırılmalıdır.
  8. Döviz bazlı uzun vadeli krediler için büyüme kısıtlamaları, güçlü projelere uygun şekilde esnetilmelidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ