Almanya ve Hollanda'dan araştırmacılar, sarılma gibi fiziksel temasların insanlardaki etkisini anlamak için yaklaşık 10 bin katılımcının yer aldığı 200'den fazla çalışmayı analiz etti. Bilim insanları, süresi ve sıklığından ziyade "ufak" ve "kibar" dokunuşların bile yaş grubu fark etmeksizin acı, anksiyete ve depresyona karşı olumlu etkilerinin olduğunu tespit etti.
Araştırmacılar, bu bulguların, fiziksel temasın insan zihinsel sağlığı üzerinde önemli bir rol oynadığını gösterdiğini belirtiyor. Özellikle "ufak" ve "kibar" dokunuşların, stres ve kaygı seviyelerini düşürmede, bağışıklık sistemini güçlendirmede ve genel ruh halini iyileştirmede etkili olduğu görülüyor.
İnsanlar ve Hayvanlar Arasındaki Fiziksel Temas da Önemli
Araştırmada, insanların yanı sıra hayvanlarla fiziksel temasın da zihinsel sağlık açısından kilit rol oynadığı belirlendi. Evcil hayvan sahiplerinin, evcil hayvanlarıyla düzenli olarak temas kurduklarında daha az stresli ve daha mutlu oldukları gözlemlendi. Bu da, hayvanların da insan zihinsel sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor.
Fiziksel Temas: Basit ve Etkili Bir Yöntem
Ebeveynlerin yeni doğan bebeklere temasının önemine işaret edilen araştırmada, insanlar arasında fiziksel temasın ilerleyen yaşlarda da zihinsel sağlık açısından önemini koruduğuna dikkati çekildi. Araştırmacılar, fiziksel teması insan hayatına dahil etmenin genel sağlık durumunu iyileştirmede basit ve etkili bir yöntem olabileceğini gösterdiğini belirtti.
Araştırmanın sonuçları, "Journal Nature Human Behaviour " dergisinde yayımlandı.