Haber / Engin YAVUZ
Bayraklı'daki orman ağaçlandırma sahası içinde temeli 2014 yılında atılan ve 36 ayda bitirilmesi gerekirken açılışı 2020 yılı mayıs ayına ötelenen Bayraklı Şehir Hastanesi İzmir'in en büyük sağlık kurumu olarak hizmet verecek. 573 bin metrekarelik inşaat alanına ve 2 bin 60 yatak kapasitesine sahip olacak şekilde planlanan hastane, yapımına 1.6 milyar lira harcayacak Türkerler-Gama ortaklığı tarafından 25 yıl boyunca işletilecek. İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz, hastanenin gereğinden büyük olduğunu belirterek, “Nöbetteki bir kardiyoloji asistanının bir hastaya ulaşabilmesi için 20 dakika yürümesi gerekecek” dedi.
Obur: Borçlanacağız
Obuz, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın ikinci aşaması olarak ileri sürülen ve yap-kirala-devret modeliyle yapılan şehir hastanelerinin aslında şehir içinde değil, şehirden uzakta kurulan dev hastaneler olduğunu söyledi. Hastane yapılırken kamu arazilerinin ihaleleri alan şirketlere verildiğini ve devletin kiracı haline geldiğini belirten Obuz, şöyle dedi: “Hastane bitince 25 yıllık ve dövizle ödenen kira sözleşmeleri imzalanıyor. Aynı köprüler, otoyollar gibi gelecek nesillerimizi bile borçlandıran projeler bunlar. Sözleşmeler ticari sır gerekçesiyle kamuoyuna açıklanmıyor. Devlet şirketlere sadece kira değil, otopark, sterilizasyon, yemekhane, laboratuvar, görüntüleme gibi birçok hizmet için de para ödüyor. Yani şirketler sadece kira üzerinden bir gelir sağlamıyor. Aynı zamanda birçok yan hizmeti de alarak kazanç elde ediyorlar. Dolayısıyla kamu sürekli borçlanıyor.”
Binalar çok abartılı
Bir hastanenin yönetimi için kabul edilebiler en uygun yatak sayısının 600 olduğunu ancak bu hastanelerin yatak sayısının bin 500-3 bin arasında değiştiğini belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Obuz şunları ekledi: “Bayraklı’da yapımı devam eden ve 2020’de açılacağı ifade edilen şehir hastanesi, 2 bin 60 yatak kapasiteli olacak. Çok abartılı büyüklükte binalar ve gereksiz büyüklükte hasta odaları sağlık hizmetini güçleştiren ve maliyetleri artıran bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin nöbetteki bir kardiyoloji asistanının bir hastaya ulaşabilmesi için 20 dakika yürümesi gerekebiliyor. Hastaneler şehir dışında olduğu için hastaların ulaşması çok zor. Son olarak Bursa’da açılan şehir hastanesi şehir merkezinden 20 kilometre uzaklıkta. Şu anda Bayraklı’ya yapılan şehir hastanesinin çevre yoluna bağlantıları tamamlanmış değil.”
71 bin hastaya sağlık hizmeti
İzmir Bayraklı Entegre Sağlık Kampüsü Projesi kapsamında 715 yataklı genel hastane, 424 yataklı kadın doğum ve çocuk hastalıkları hastanesi, 380 yataklı kardiyovasküler cerrahi hastanesi, 141 yataklı onkoloji hastanesi, 300 yataklı fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi ve 100 yataklı yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanesi yer alacak. Hastanede ayrıca 347 yatak kapasiteli yoğun bakım ünitesi, 51 ameliyathane ve 414 poliklinik, ayrıca tüp bebek, yanık ve kemik iliği nakil merkezleri de yer alacak. Hastane dakikada 7 ambulansın giriş yapıbileceği şekilde planlandı. 4 bin sağlık çalışanı ile 4 bin vasıfsız personelin istihdam edileceği hastanenin günde 71 bin hastaya hizmet vermesi öngörülüyor.