Teklifle, sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda tereddütlerin önüne geçilmesi ve kedi ile köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi amacıyla, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kayıt zorunluluğu getiriliyor. Bu kapsamda, "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık bir şekilde tanımlanacak.
İyileşme Durumu Olmayan Hallerde Ötanazi İşlemi
Bakımevine alınan ve insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan köpeklere yönelik ötanazi işlemleri de bu düzenleme ile netleştiriliyor. Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesi uyarınca, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu olmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda ötanazi yapılabilecek. Bu işlemler, veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde gerçekleştirilecek.
14 Saat Süren Görüşmeler
Sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeleri içeren ve toplamda 17 maddeden oluşan Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri 14 saat sürdü. Bu uzun görüşmelerin ardından, kanun teklifinin ilk beş maddesi kabul edilerek yasalaştı.
Yeni Düzenlemeler Neleri Kapsıyor?
Bu yeni düzenlemelerle, sokak hayvanlarının kontrol altına alınması hedefleniyor. Özellikle sahipsiz hayvanların durumunun netleştirilmesi, veteriner hekimlerin yetkilerinin arttırılması ve ötanazi uygulamalarının belirli kurallar çerçevesinde yapılması öngörülüyor.
Milletvekilleri protesto etti
Teklifin görüşmelerine başlanmasının ardından, CHP ve DEM Parti Milletvekilleri, kanun teklifini protesto için Genel Kurul'da kırmızı boyalı beyaz eldivenler taktı.
DEM Partililer "Öldürme yaşat", "Kanlı yasaya hayır", "Yasayı geri çek", "Aşıla, kısırlaştır, yerine bırak" yazılı pankartlarla Genel Kurul'a katıldı.