Yağmur KARADAĞ-SOL Parti Buca Adayı Erkal Günel, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, İGC Genel Sekreteri Mehlika Gökmen’i İGC Uluslararası Basın Merkezi’nde ziyaret etti.

SOL Parti olarak temel hedeflerinin halk yönetiminin örgütlenmesi olduğunu, yönetim organı olarak gördükleri mahalle komitelerinin, halk meclislerinin oluşturulmasını istediklerini ifade eden Erkal Günel, “Halk meclislerini doğrudan halkın yönetime katıldığı birer organ olarak değerlendiriyoruz. Bütçenin oluşturulmasından planlamaya kadar halk meclislerinin etkin olduğu bir yönetim şeklini öngörüyoruz. Halkın problemleri halk meclislerinde belirlenecek, halk sorunlarını doğrudan söyleyebilecek” dedi.

“YEREL YÖNETİMLERİN DOĞASI HALİNE GETİRİLDİ”

Buca’nın büyük bir rant alanı olduğunu ve rant örgütlenmesi sorununun bulunduğunu söyleyen Günel, belediyenin sadece hizmeti alan konumunda olduğunu dile getiren Günel, “Belediye taşeron şirketler kuruyor. Şirketlerin başına nereden geldiği belli olmayan yöneticiler atanıyor. Tamamen ticari bir rant alanına dönmüş durumda. Bütün yerel yönetimlerin doğası bu hale getirildi ve ciddi bir ahlaki erozyon var. Böylece halkın parası, halkın vergileriyle ödenen paralar birilerini zenginleştiriyor” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM VURGUSU

Buca’da kentsel dönüşüm sorununun da olduğunu vurgulayan Günel, depremden yorulmuş binaların bulunduğunu, binaların büyük çoğunluğunun mühendislik hizmeti alınmadan yapıldığını, çarpık kentleşmenin yarattığı yol sorununun da bulunduğunu dile getirdi. Kamu kaynaklarıyla zamana yayarak, planlı bir şekilde depreme dayanıklı binaların, sağlıklı trafiğin, yeşil alanın da bulunduğu bir kent yaşamının sağlanabileceğini ifade etti. Buca Cezaevi alanıyla ilgili platformlarının da olduğunu belirten Günel, cezaevinin yeşil alan olarak kalması için mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

“KAMU BİNALARI ÖĞRENCİLERE YURT OLARAK TAHSİS EDİLMELİ”

Buca’da öğrencilerin barınma problemlerinin bulunduğunun altını çizen Günel, öğrencilerin sağlıklı beslenme olanaklarının sağlanması, sosyal kültürel anlamda yaşam alanlarının inşa edilmesi gerektiğini, öğrencilerin gerçek anlamda sinemayla, tiyatroyla, bilimle tanıştırılmalarının önemli olduğunu söyledi. Bu süreçte Günel, öğrencilerin nasıl bir yaşam istediklerinin, gerçek sorunlarının ve ihtiyaçlarının ne olduğunu da öğrenmek gerektiğini belirtti. Depreme dayanıklı yurtların yapılması gerektiğini de ifade eden Günel, kamu binalarının veya belediyeye ait birçok binanın yurt olarak tahsis edilmesinin temel bir çözüm kaynağı olacağını dile getirdi.

“HALKIMIZI DİRENİŞE ÇAĞIRIYORUZ”

Yerel yönetimlerin çevre sorunlarını gören, anlayan ve yaşam problemi olarak değerlendiren bir noktada pozisyon alması gerektiğini söyleyen Günel, “Bu anlamda da yine ekoloji örgütleriyle, çevre örgütleriyle ve kitle örgütleriyle bu süreci birlikte yönetmesi gerekiyor. Yerel yönetimlere bakış açımız aslında bizim bir mücadele çağrısı. Biz halkımızı bir mücadeleye, bir direnişe çağırıyoruz” diye konuştu.

“SOL’UN SOSYAL KABULE İHTİYACI VAR”

SOL Parti olarak seçim çalışmasından çok bir örgütlenme çalışması gerçekleştirdiklerini ifade eden Günel, “Mahallelerde ziyaret ettiğimiz insanlarla sohbet ederek, muhtar adaylarıyla görüşerek, onların fikirlerini alarak, kendi yapmak istediğimiz örgütlenme anlayışını onlara anlatıyoruz. Aslında bugün solun bir sosyal kabule ihtiyacı var. Çünkü toplum nezdinde belli burjuva partileri var, belli düzen siyasetleri var. Bu düzen siyasetlerinin arasında bir seçim yapmaya itilmiş bir toplumsal yapı var ve bununla da mücadele etmek adına kendimizi daha çok ifade etmemiz gerek” dedi.

“İLK YEREL YÖNETİM DENEYİMİMİZ OLACAK”

Mahallelerde bir bütünleşme çalışması başlattıklarını ifade eden Günel, “Buca'da halk meclisini hayata geçirmeye çalışacağız. Önümüzdeki süreçte de bu bizim ilk yerel yönetim deneyimimiz de olacak. Aslında fiili olarak orada bir meclis kuracağız. Mecliste de mahallenin, toplumun sorunlarını tartışıp, demokratik bir mücadele sistemi kuracağız” diye konuştu.

Muhabir: Yağmur Karadağ