İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Osmaniye'nin ardından inceleme ve ziyaretlerini Hatay'da sürdürüyor. Başkan Tunç Soyer, büyük afetten en fazla etkilenen bölgelerden İskenderun'da depremin dördüncü gününden bu yana depremzedelerin yanında olan İzmir Deprem Gönüllüleri'ni ziyaret etti. Başkan Soyer, bölgenin ihtiyaçlarını yerinde dinledi. İzmir Deprem Gönüllüleri, kurdukları noktada yapılan çalışmaları anlattı.
Bu hikayenin parçası oluruz
Milletin, devletin herkesin içinde olduğu bir düzenle sorunların çözülebileceğini ifade eden Başkan Tunç Soyer, “Ayakları yere basan, istikrarlı, sürdürülebilir bir model, eğitim, barınma, hijyen ne varsa bütün bunları sürdürecek bir oluşumu devam ettirmek lazım. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) bu memleketin geçmişinde olduğu gibi geleceğinde de bir tür deniz feneri olacaksa şimdi bunun vaktidir. Şehir Plancıları Odası'nın kentlerin planlarını yaparken öncü olması gerekiyor. 11 şehrin geleceğini planlanması bu memlekette en çok TMMOB'a yaraşır. Biz de yerel yönetimler olarak bu hikâyenin parçası oluruz. Üzerimize düşen sorumluluğu üstleniriz. Bu hikayeyi böyle kurgulamakta fayda var. Biz her türlü işbirliğine hazırız” dedi.
Bu memlekette çok büyük umut var
Başkan Tunç Soyer, “İyi ki davet ettiniz” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Biz aslında başka bir şeyi beraber söyleyebiliriz. Siz yürüyün biz arkanıza takılmaya hazırız. Çok açık söylüyorum, elinize kolunuza girmeye hazırız. Biz yerel yönetimiz. Bu memlekette çok büyük bir umut var. Artık bu millet siyasi aktörlerin önüne geçti. Bu milletin talepleri, fikirleri, iradesi siyasi aktörlerin iradesini şekillendirmeye başladı. Bu benim için en büyük umut. Beraber bir şey tasavvur etmeye çalışıyoruz geleceğe dair. Ben Türkiye'nin bugün geldiği noktanın çok büyük umut barındırdığını düşünüyorum” dedi.
Dayanışma Gönüllüleri İskenderun'da
Depremin dördüncü günü yola çıkan İzmir Dayanışma Gönüllüleri, 42 kişilik bir ekiple 10 Şubat günü İskenderun’da Mustafa Kemal Mahallesi’nde çalışmaya başladı. Zaman içerisinde ekibe dahil olan gönüllü sayısı 130’a ulaştı. İzmir Dayanışma Gönüllüleri depremin beşinci gününden itibaren her gün üç öğün olmak üzere sıcak yemek çıkarıyor. Her öğün yaklaşık 2 bin kişi sıcak yemek dayanışmasından yararlanıyor. 52 günde 312 bin kişilik yemek dayanışma mutfağından sunuldu. Ayrıca revir oluşturuldu. Depremzedelere çadır temin etmek için çalışmalar yürütüldü. Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Hamburg Dayanışma Gönüllüleri ve diğer belediyelerin destekleriyle 400'ün üzerinde çadır kuruldu. Bugüne kadar toplam 475 haneye soba, 60 haneye ısıtıcı, 240 haneye hijyen paketi, 3 bin haneye 4 bin 500’ün üzerinde gıda kolisi ulaştırıldı. Yaklaşık 15 tır içme suyu dağıtıldı. Konteyner dersliklerde eğitim dayanışması başlatıldı, gençlerin ders çalışabileceği alanlar yaratıldı. Mama dayanışması, küçük ve büyük baş hayvan sahiplerinin yemek ve yem ihtiyacının karşılanması için de dayanışma gösteriliyor.
İzmir Dayanışma Gönüllüleri, bölgede ihtiyaç duyulan malzeme ve destekleri tasnif ederek İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yardım toplama merkezine aktardı, buradan da İskenderun’daki ulaştırıldı.