İzmir Bakırçay Üniversitesi Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Cengizhan Kurt, risk faktörlerinin belirlenmesi ve koruyucu yöntemlerle birlikte spor yaralanmalarının önlenebileceğini belirtti. Yaralanmaların, sporun doğasında var olduğunu altını çizen Kurt, “Yaralanma, azalmış antrenman süresi ve performansta azalma olarak karşımıza çıkacaktır. Yaralanmaların önlenmesi de bir şekilde performansta artış olarak sonuç gösterir denilebilir” dedi.

Whatsapp Image 2024 09 26 At 11.04.18

İzmir Bakırçay Üniversitesi Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Cengizhan Kurt

Kurt sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu amaçla spora katılım öncesi yapılacak fiziksel muayene, yeterli ısınma, düzenli ve etkin germe egzersizlerinin yapılması, normal kas kuvveti ve dengesinin sağlanması, doğru biyomekanik, doğru spor ekipmanı kullanımı, bantlama yöntemlerinin doğru kullanılması, yeterli ve doğru antrenman programları, yeterli beslenme, sağlıklı psikolojik durum, yaşam biçimi ve alışkanlıklar, teknik, centilmenlik ve yeterli dinlenme gibi etmenler göz önünde bulundurulmalıdır. Spor yaralanmalarının tedavisini takiben spora erken ve kontrolsüz dönüş yeniden yaralanma riskini arttıracağı da unutulmamalıdır.”

Gıda Mühendisleri günü kutlandı Gıda Mühendisleri günü kutlandı

Whatsapp Image 2024 09 26 At 11.04.17 (1)

SPOR YARALANMASI NEDİR?

Uluslararası Olimpiyat Komitesi‘nin spor yaralanmaları kılavuzuna göre spor yaralanması, "spor veya egzersiz sonucu vücut dokularında meydana gelen hasar" olarak tanımlanmaktadır. Spor veya fiziksel aktiviteye bağlı olarak ortaya çıkan ve ertesi gün kişinin spora, fiziksel aktiviteye veya yarışmaya katılmasına engel olan, aynı zamanda tıbbi bakım gerektiren yaralanmalara spor yaralanması denilmektedir. Acil servislere başvuran ve tedavi edilen akut yaralanmaların yüzde 10 ila 19’unu spor yaralanmaları oluşturmaktadır ve bu yaralanmalarının çoğunluğu 5-25 yaş grubunda görülmektedir. Spor yaralanmalar direkt/temas yaralanması (özellikle darbeler), dolaylı/temassız yaralanma (özellikle aşırı esneme, kötü teknik, yorgunluk ve kondisyon eksikliği kaynaklı olabilir) veya aşırı kullanım yaralanmaları (özellikle tekrarlayan minör travmalar ve dokuya tekrarlayan şekilde aşırı fizyolojik yük binmesi) şeklinde çıkabilir. 

Kaynak: Haber Merkezi