Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, Genel Başkan Fatih Erbakan başkanlığında gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.
Kılıç, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri'ne ilişkin henüz devam eden itirazların devam ettiğini söyleyerek, “Öncelikle itirazların Yüksek Seçim Kurulu'nda hukukun bütün normlarına uygun bir şekilde harfiyen kamu vicdanını rahatlatacak kararlara bağlanmasını bekliyoruz. Bilindiği gibi Elazığ’da da diğer il ve ilçelerimizle birlikte seçimler yapıldı ve sonuçlandı. Belediye başkanlığı kazanıldı bir siyasi partimiz tarafından ve belediye meclisi üyelikleri de diğer partiler arasında dağıldı.
Elazığ Belediye Başkanı, sıra dışı bir uygulamaya imza atarak beşer kişiden oluşan belediye komisyonlarını üçer kişiye indirmek suretiyle Elazığ’da belediye meclisinde muhalefetin sesini tamamen kısmayı tercih etti. Bu uygulamaya antidemokratik diyoruz. Yasal olan, hak olmayabilir. Evet, kanuna uygun olabilir ama hukuka uygun değil. Yasal olabilir ama hak değil.
Bir belediye meclisinde o şehir halkının seçilmiş temsilcilerini, belediyenin ilgili komisyonlarından uzaklaştırmak da belediyede yapılacak işleri kamuoyu dikkatinden kaçırmaktır. Ortak akıldan uzaklaştırmaktır, müzakereye kapatmaktır. Elazığ Belediye Başkanı'na bu yanlışını terk etmesi çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.
‘YÜKSEK SEÇİM KURULU'NA YÖNELİK GÜVENİMİZİ YİTİRMEK İSTEMİYORUZ’
Olağanüstü itiraz başvurularının neticesini bekledikleri üç ilçelerinin olduğunu söyleyen Kılıç, şunları kaydetti:
“Bunlardan birisi, Gaziantep-Nurdağı. Buradaki mevzuata ve uygulamaya aykırılıkları kapsamlı dilekçemizle Yüksek Seçim Kurulu’na ilettik. Keza Şanlıurfa-Siverek’te de defalarca oyların sayılmış olmasına rağmen henüz hak tecelli etmemiştir. İtirazlarımız, harfiyen dikkate alınmış değildir. Yüksek Seçim Kurulu’na olağanüstü itiraz başvurumuzu yaptık. Bu istikamette YSK’da tüm delillerin değerlendirilmesini, itirazlarımızın dikkate alınmasını ve Siverek’te gerekliyse yeniden sayım, yetmiyorsa yeniden seçim kararının alınması kaçınılmazdır.
Bir diğer nokta olarak Samsun-Bafra’da tam kanunsuzluk hali var. İtiraz dilekçemizde bütün gerekçeleriyle mevcut. Birleştirilmiş oy pusulasında Demokratik Sol Parti (DSP) ambleminin olması gereken yerde Memleket Partisi var. Bu durumda o seçim çevresindeki seçimin yenilenmesi gerektiği, kanunun emredici hükmüdür. Sadece pusulada DSP’nin yerinde Memleket Partisi olmakla kalmamış, aynı zamanda sayım ve tasnif sırasında da partilerin oyları karşılıklı olarak birbiri adına kaydedilmiştir. Bu durumda yapılması gereken bellidir.
Bafra konusunda da Nurdağı ve Siverek’le birlikte ivedi kararın verilmesi, kamuoyu vicdanının rahatlatılması, kanuna ve kurumlara olan güvenin tüm topluma yaşatılması lazımdır. Bir iki ilçede belediye başkanlığını hangi partinin kazandığından daha önemli olan; bir ülkede tek kurum olan Yüksek Seçim Kurulu'na duyulan güveni korumak, kollamak ve muhafaza etmektir. Seçmen olarak ve siyasi partiler olarak Yüksek Seçim Kurulu'na yönelik güvenimizi yitirmek istemiyoruz.”
‘GAZZE'NİN VE FİLİSTİN'İN İNŞASI, TEK ÇÖZÜM YOLU’
Kılıç, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze’de büyük bir insanlık dramının yaşandığını vurgulayarak, “İsrail, soykırım politikasını amansız bir şekilde sürdürüyor. Netanyahu, yüzyılın Hitler'i olarak dur durak bilmeksizin Gazze'yi yerle bir etmesi yetmemiş gibi Refah Kapısı'na çaresizce sürülen milyonların üzerine bombalar, mermiler yağdırmaya devam ediyor. Bununla birlikte insani yardımlar da bölgeye ulaştırılmıyor. Havadan paraşütlerle atılan yardımların büyük bölümü, denizin üzerine düşüyor ve aç insanlar da denizden gıda paketlerini avlamaya, yakalamaya zorlanıyor. Bu görüntüler; çağ dışıdır, ahlak dışıdır, insaf dışıdır, insanlık dışıdır ve maalesef bu görüntüleri yaşatan İsrail olduğu kadar gözetleyen, destekleyen, teşvik eden de Amerika Birleşik Devletleri’dir, İngiltere’dir, İtalya’dır, Almanya’dır, Fransa’dır.
İçimiz kan ağlıyor ama elimizden bunları ifade etmekten fazlası maalesef gelmiyor. İran-İsrail geriliminin Gazze'yi gölgelemesini de arzu etmiyoruz. Oradaki temel mesele, Gazze’de yaşanmakta olan insanlık dramıdır. İnsan hakları ihlalleridir, soykırımdır ama kendi televizyonlarımız ve medyamızda başta olmak üzere maalesef dünya bugün Gazze’de yaşananları değil, Refah Kapısı'na sıkıştırılan milyonların açlığını, ilaçsızlığını, çaresizliğini değil, İsrail’le İran arasındaki atışmaları izlemeye mecbur bırakılıyor.
Dünya, bir an önce seferber olmalıdır. 1967 sınırlarına dönülmek kaydıyla ve öncesindeki işgal ettiği topraklardan da çekilmek kaydıyla İsrail, Filistin’in işgal edilmiş bölgelerini boşaltmalıdır. Başkenti Kudüs olan Filistin Devleti'nin bütün dünyaca tanınması ve işgalcilerin yerleştirildikleri bölgelerden çıkarılarak savaş tazminatlarıyla Gazze'nin ve Filistin'in inşası, tek çözüm yoludur. Dünya, artık bu gerçekle yüzleşmek ve bu gerçeğe dönmek mecburiyetindedir” dedi.
‘ANAYASA TEKLİFLERİNE BİZ HAZIRIZ’
Kılıç, yeni anayasa ile ilgili “Bir teklif olur ise bu teklifi değerlendirmeye de açık olduğumuzu daha önce beyan ettik. AK Parti grubundan, MHP grubundan ya da CHP grubundan veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde temsil edilen herhangi bir siyasi parti grubu tarafından bir anayasa değişikliği teklifi hazırlanacak olursa bunu değerlendirmeyi ele almaya ve destek verip vermeyeceğimizi parti zeminlerinde tartışmaya hazırız ve açığız.
Bununla birlikte görüyoruz ki 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri sonrasında yeni bir anayasa değişikliği arzusu, Türkiye'nin gündeminde önemli bir yer edinecek. Dolayısıyla buna yönelik olarak ‘Yeniden Refah Partisi olarak biz de yeni anayasa tartışmalarına nasıl katkı sağlayabiliriz, değişmesi gereken maddelere nasıl odaklanabiliriz ve hangi önerilerde bulunabiliriz?’ başlığı altında çalışmalarımızı başlatıyoruz.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir anayasa değişikliği teklifi sunma anlamında değil ama herhangi bir siyasi parti grubundan gelecek olan anayasa değişikliği teklifine yeterince katkı verebilmek adına çalışmalarımızı başlatıyoruz. Sayın Bahçeli nasıl bir anayasadan söz ediyor bilmiyoruz, detaylarına vakıf değiliz. 50+1 yerine 40+1 şeklinde bir önermeleri olacak mı, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi yerine farklı bir hükümet modeli önerileri olacak mı ya da hangi başlıklar altında ne gibi önerilerle gelecekler bunu bilmiyoruz ama Türkiye'nin faydasına olan, milletimizin hayrına olan, sorunların çözümüne katkı sağlayacak olan, devletin daha rahat yönetilebilmesine imkan sağlayacak ve bununla birlikte denge ve denetim mekanizmalarını daha etkin kılacak anayasa tekliflerine biz hazırız” ifadelerini kullandı.