Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyondan arındırılmış verilere göre, külçe altın hem aylık hem de yıllık bazda en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı olarak öne çıktı. Şubat ayında yapılan hesaplamalara göre, külçe altın, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 7,92, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 7,76 oranında reel getiri sağladı. Bu performans, altının yatırımcılar için güvenli liman olma özelliğini bir kez daha kanıtladı.

Barınmak bile lüks oldu Barınmak bile lüks oldu

Yatırım araçlarının performansı

TÜİK verilerine göre, Şubat ayında mevduat faizi (brüt), Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1,16, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 1,01 oranında reel getiri sağladı. Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) ise Yİ-ÜFE bazında yüzde 0,63, TÜFE bazında yüzde 0,48 oranında yatırımcısını memnun etti. Buna karşılık, Amerikan Doları Yİ-ÜFE ile yüzde 0,29, TÜFE ile yüzde 0,44 oranında kayıplara neden oldu. BIST 100 endeksi ise yüzde 4,18 (Yİ-ÜFE) ve yüzde 4,32 (TÜFE) oranlarında yatırımcısını zarara uğrattı.

Tahvil üç aylık dönemde öne çıktı

Son üç aylık dönemde, DİBS en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6,50, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 3,70 oranında yatırımcısına kazanç sağladı. Ancak aynı dönemde Euro, Yİ-ÜFE ile yüzde 2,59, TÜFE ile yüzde 5,15 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olarak dikkat çekti.

Altı aylık dönemde külçe altın fark yarattı

Altı aylık değerlendirmede, külçe altın yatırımcılarına ciddi kazançlar sağladı. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 15,79, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,58 oranında reel getiri elde edildi. Buna karşılık, BIST 100 endeksi aynı dönemde Yİ-ÜFE ile yüzde 10,10, TÜFE ile yüzde 16,47 oranlarında yatırımcısına kaybettiren yatırım aracı olarak öne çıktı.

Yıllık bazda külçe altın yine lider

Yıllık değerlendirmelerde de külçe altın en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı olarak zirvedeki yerini korudu. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 32,34, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 19,17 oranında yatırımcısını memnun etti. Diğer yatırım araçları ise aynı dönemde karışık bir performans sergiledi. Mevduat faizi (brüt), Yİ-ÜFE ile yüzde 8,31, TÜFE ile yüzde 2,47 oranında reel getiri sağlarken; DİBS Yİ-ÜFE ile yüzde 2,78, TÜFE ile yüzde 7,45 oranında yatırımcısına kazanç sağladı. Ancak Amerikan DolarıEuro ve BIST 100 endeksi yatırımcılarına yıllık bazda kayıplar yaşattı.

Kaynak: HABER MERKEZİ