9 Eylül Gazetesi’nden Utku Çelik’in haberine göre, Suriye’de 13 yıldır devam eden iç savaşın sonunda Beşar Esad rejimi devrildi. Muhalif güçlerin dün sabaha karşı başkent Şam’da kontrolü ele geçirmesinin ardından ülke genelinde halk sokaklara dökülüp kutlamalar yaparken, Esad’ın Rusya’ya kaçtığı bildirildi. Suriye’de 61 yıllık kanlı Baas partisi iktidarı son buldu.
"54 yıl zulüm gördük ve demokrasiye hasret kaldık"
İzmir’de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Saleh Ali, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı: “54 yıl boyunca bir çemberin içinde yaşadık. 54 yıl zulüm gördük ve demokrasiye hasret kaldık. Dünyanın küçük olduğunu biliyoruz. Diğer ülkelerde nasıl yaşadıklarına bakıyoruz. Suriye'de ise bir aile zorla iktidara geldi, ateşle ve demirle hükmetti. Bu kolay değildi.”
Saleh Ali, mücadelenin bu sonuca ulaşması hakkında “Bu sonuç, büyük mücadelelerin bir neticesi. Çok mücadele ettik. Suriyeli halk güçlü bir halk, ama maalesef zalimler de güçlüydü.” dedi.
"Bu yeni iktidarın nasıl davranacağı belli değil"
Ali, “Bu yeni iktidarın nasıl davranacağı belli değil. Ancak umudumuz çok ve mutluyuz. Devrimciler ve mücadeleciler bu zamana kadar çok zulüm gördüler. Bu zulümleri düşünmek gerekiyor. Bu kadar zulüm görmüş insanların iktidar olduktan sonra da yaşadığı zulümü göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Tekrar zulüm yaşanmayacağı, insanların bu zulmü bir daha görmeyeceği bir sistemin oluşturulmasını, bu bakış açısıyla yaklaşılmasını doğru buluyoruz.” dedi.
"Suriyeliler yarın altyapı inşa edildiğinde geri dönecek"
Milyonlarca Suriyeli'nin göç etmek zorunda kaldığını belirten Ali, “Bu zulüm bitti artık. Suriyeliler yarın altyapı inşa edildiğinde, Suriye sakinleşince, düzenlenince çoğu geri dönecek. Suriyeliler arazi sahibi, toprakla uğraşıyor, ziraatle uğraşıyor. Suriyelilerin kalması için hiçbir sebebi yok.” ifadelerini kullandı.
Ali, Suriyelilerin geri dönüşü için büyük bir destek gerektiğini belirterek “Suriyeliler kendi ülkesine geri dönecekler. Ancak Suriye’de altyapı yapmak için büyük destek gerekiyor. Elektrik, su, sağlık kurumları, eğitim kurumları, okullar ve yollar yeniden inşa edilmeli. Şu an yollar bile kalmamış. Onun için büyük bir destek gerekiyor. Destek Suriye'de gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Güvenlik ve entegrasyon
En önemlisinin güvenliğin sağlanması olduğunu belirten Ali, “Güvenlik kolay değil çünkü bu rejim iz bıraktı. Gizlenmiş terör örgütleri mevcut. İran’ın desteklediği örgütler var. Şu anda kayboldular ama gizleniyorlar, uyuyorlar. Bunları göz önüne almak gerekiyor. Güvenliğin sağlanması için çok çalışma gerekiyor. Hem de altyapının yeniden inşası için çok çalışma gerekiyor. Geri dönmek kolay değil. Yeni bir nesil var. Bu nesil Türkiye'de doğdu, Türkiye'nin kültürünü benimsedi. 2006'dan 2011'e kadar Türkiye'de okullara gidip eğitim gördüler. Bu insanların geri dönmesi için entegrasyon gerekiyor. Az bir şey değil ” dedi.
"‘Yeter’ dendi"
13 Yıllık savaşın ardından 10 günde bu kadar ilerlenerek sonuç alınmasına dair Ali “Bunca yılın ardından 10 günde büyük bir sonuç alınmasının sebebi, "Yeter" denmesidir. Herkes yeter diyor. Uluslararası bir anlaşma var. Masa altında bir anlaşma var. Yeter. Nereye kadar?” açıklamasında bulundu.
"İzmir’de kayıtlı 120 bin kadar Suriyeli mülteci var"
İzmir’de kayıtlı 120 bin kadar Suriyeli mülteci bulunduğunu söyleyen Ali “Bir kısmı dönüş yaptı veya Avrupa'ya gitti. Zor durumda kaldılar. Ayrımcılık, ekonomik krizler, iş krizleri, güvensizlik vardı. Önceki gibi değil. Bazı olumsuzluklar yaşayanların bir kısmı geri döndü, bir kısmı Avrupa'ya geçti. 150 bin kayıtlı vardı, şu anda 120 bin falan kaldı. Ama şu anda Halepliler Buca’da kalıyor. Görüşmeler devam ediyor, dönüyoruz. Beklemeye gerek yok” ifadelerini kullandı
Büyük bir fırsat
Ali, “Suriye’ye büyük bir fırsat geldi. Çağdaş bir Suriye, medeni bir Suriye, umudumuz var. Komşularımızdan ise iyi bir komşuluk umudumuz var. Suriye için her yerden destek bekliyoruz.” dedi.