TÜLAY CENGİZ- Tarihçi yazar Altan Altın, Homeros'un Bornovası 5. Kitap Günleri kapsamında düzenlenen etkinliğin 8. gününde dikkat çekici bir sunum gerçekleştirdi. Altın, çok sayıda kişinin ilgiyle takip ettiği konuşmasında, Bornova’nın Levanten kültürü ile olan bağını ve şehrin 1800'lü yıllarda "ilklerin kenti" olduğunu vurguladı. Bornova, o dönemde pek çok yeniliğe ev sahipliği yapmış, Türkiye'nin gelişiminde önemli bir rol üstlenmişti.

Tarihin Ünlü İsimlerinin Ziyaretleri

Altın, sunumunda Bornova’nın Osmanlı dönemindeki önemine de değindi. Padişah Abdülaziz, Padişah Abdülmecid ve İngiltere Kraliçesi Elizabeth gibi önemli şahsiyetlerin yanı sıra, ünlü İngiliz şair Lord Byron'ın da Bornova’yı ziyaret edenler arasında yer aldığını belirtti. Altın’ın aktardığına göre, Madam Bovary'nin yazarı ünlü Fransız yazar Gustave Flaubert de Bornova’yı "adeta bir hacı gibi" ziyaret ettiğini ifade etmiş ve bu anıyı eserlerinde paylaşmıştı.

Bornova: İlklerin Kenti

Tarihçi Altın, konuşmasında Bornova’nın "ilkler kenti" olarak anılmasının ardındaki nedenleri de paylaştı. Türkiye'deki ilk futbol maçı, Bornova çayırlarında oynanmıştı. Ayrıca, ülkenin ilk Ziraat Mektebi burada kurulmuştu. Yazar, 1926 yılında açılan Türkiye’nin ilk Atatürk Heykelinin de Bornova’da yer aldığını belirterek, Mustafa Kemal Atatürk'ün bu kente defalarca ziyaretlerde bulunduğuna dikkat çekti. Altın, Atatürk'ün özellikle Ziraat Mektebi'ne büyük bir ilgi gösterdiğini ve burayı "devletin vitrini" olarak gördüğünü sözlerine ekledi.

Atatürk’ün Bornova Sevdası

Altın, Atatürk'ün Bornova’ya olan ilgisini şu sözlerle dile getirdi: "Mustafa Kemal Paşa, Bornova'ya birçok kez ziyaretlerde bulundu. Ziraat Mektebi onun gözbebeğiydi. O yıllarda konuklara gösterebilecek çok fazla şeyimiz yoktu, ancak İzmir Ziraat Mektebi, devletin adeta bir vitrini gibiydi. Konuklara Homeros mağaraları ve bu mektep gösterilirdi. Büyük önder için bu okul rakipsiz bir örnekti."

TBB: Düşünceler baskı altına alınmaktadır TBB: Düşünceler baskı altına alınmaktadır

Bornova, tarihi boyunca pek çok ilke ev sahipliği yaparak, Türkiye'nin kültürel ve tarımsal gelişiminde önemli bir merkez haline gelmiştir.

Kaynak: TÜLAY CENGİZ