Cerrahpaşa Yerleşkesi'nde devam eden ‘Yeni Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Projesi’ kapsamında yerleşkede aslına uygun inşa ve restorasyon süreçleri devam eden, tescilli kültür varlığı tarihi yapılardaki çalışmalar Rektör Prof. Dr. Nuri Aydın, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Çetinkale, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Doç. Dr. Barış Yıldızlar, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Emin Köse ve yetkililer tarafından denetlendi.

Restorasyonu devam eden 6 binadan 2’sinin tamamlandığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Aydın, yerleşke içerisinde bulunan ve Bizans döneminden kalan Su Sarnıcı’nın da Dekanlık ve Psikiyatri Binasının bulunduğu alana nakledileceğini söyledi.

Göğüs Hastalıkları Binası, İdari Bina, Mimarı, Türkiye’nin ilk kadın mimarlarından Leman Tomsu olan Başhekimlik Binası, Dekanlık Binası’nın restorasyonu devam ediyor. Tıp Tarihi Müzesi ve Neşet Ömer İRDELP Amfisi’nin restorasyonu ise tamamlandı.

“CERRAHPAŞA, ASLINDA İÇERİSİNDE CİDDİ BİR TARİH BARINDIRIYOR”

Restorasyon süreci hakkında gazetecilere açıklamada bulunan Rektör Prof. Dr. Nuri Aydın, “Cerrahpaşa Tıp Fakültemiz bir yeniden yapılanma süreci içerisinde ilerliyor. Şu an 1933 yılında yapılmış Cerrahpaşa’nın ilk amfisinin de içinde bulunduğu bir binanın içerisindeyiz. Bu binanın restorasyonunu Covid-19 döneminde 2020 yılında tamamlayarak hizmete açmıştık. Ancak Cerrahpaşa içerisinde bulunan diğer 5 tarihi binanın da restorasyon çalışmaları eş zamanlı devam ediyor. Cerrahpaşa aslında içerisinde ciddi bir tarih barındırıyor. Bu tarih geç Osmanlı döneminde ve erken cumhuriyet döneminde yapılmış bina stokları olan bir bölüm. Aynı zamanda da inşaat süreci içerisinde yapılan bir kazı çalışmasında çıkan arkeolojik eserlerimiz de var. Cerrahpaşa tarihi açısından önemli bir merkez olma noktasında burada kendisini göstermiş oluyor. Yeni Cerrahpaşa projesinin bilindiği gibi geçen yıl ihalesi gerçekleştirildi ve inşaat süreci başladı. 220 bin metrekare kapalı alanı olan yeni Cerrahpaşa projesinin hastane yapıları bina inşaatına başlandı. Bu kapsamda geçtiğimiz zaman zarfında toplam binin üzerinde kazık imalatı yapılması gerekiyor. Şu anda 800’ün üzerinde kazık imalatı bugün itibariyle tamamlanmış durumda. Yani inşaat sürecinin ana omurgasını oluşturan bu imalatın yüzde 80’i bitmiş durumda. Hafriyat çalışmalarında da eş zamanlı olarak başlandı ve hafriyat çalışmalarının da yüzde 20’si bugün itibariyle tamamlandı” dedi.

“ULAŞIM HİZMETİNİ VERECEK BİR TREN YOLU HATTI HİZMETE AÇILDI”

Yeni bir yapının gün yüzüne çıktığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Aydın, “Yerleşke içerisinde bulunan Bizans dönemine ait bir su sarnıcının yeni nakledileceği yeri de paylaşacağız. Bu su sarnıcı yaklaşık 20 metre uzunluğunda, 9 metre genişliğinde bir üç boyutlu yapı. Bunu yerleştirdiğimiz alanda da bu yeni bir tarihi alan olarak bizlere hizmet vermiş olacak. Cerrahpaşa şu anda bildiğiniz üzere hastane fonksiyonlarının yaklaşık yüzde 80’lik bir kısmını Profesör Doktor Murat Dilmener Hastanesi'nde sürdürüyor. Geçtiğimiz zaman zarfında hastane fonksiyonlarının büyük kısmı oraya nakledilmiş durumda. Aynı anda iki yerleşke de hizmet veriyor. Bir kısım Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin tarihi yerleşkesinde bir kısmı da şu an Yeşilköy'de Profesör Doktor Murat Dilmener Hastanesi'nde fonksiyon görüyor. Geçtiğimiz yıl içerisinde Cerrahpaşa için önemli bir gelişme de yaşandı. Yeni Cerrahpaşa Projesi tamamlandığında buraya ulaşım hizmetini verecek bir Tren Yolu hattı hizmete açıldı. Bu hatta da bir durak eklemesi yapıldı, geçmiş tarihi hat üzerinde normalde var olmayan bir durak Cerrahpaşa istasyonu olarak da eklenmiş oldu. Yeni Cerrahpaşa projesi tamamlandığında hastaların rahat ulaşımının olduğu raylı sistem bağlantısının olduğu bir yapıya da kavuşmuş olacak” diye konuştu.

“CERRAHİ BİNASI OLARAK YAPILIP DAHA SONRA DEKANLIK BİNASI OLARAK KULLANILMIŞ”

Şu anda toplam 6 binanın tarihi bina statüsünde olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Aydın, “Bir tanesi şu an içerisinde olduğumuz bina. Bunun tamamladık, açıldı. Bahsettiğim binalar daha önce hastane de kullanılan fonksiyon gören binalar. Bir tanesi eski dekanlık binası, ama daha eski ilk cerrahi binası olarak yapılmış bina, ilk binalarından 1911 yapımı. Cerrahpaşa yıllar içerisinde hep bir dönüşüm içerisinde olmuş. Cerrahi Binası olarak yapılan bina daha sonra dekanlık binası olarak kullanılmış. İlk başta dahiliye binası olarak yapılmış bina daha sonra psikiyatri binası olarak kullanılmış. Zaman içerisinde kurumun ve hastanenin ihtiyaçları nispetinde fonksiyon görmüş. Burada unutmamamız gereken önemli bir konu şu; Cerrahpaşa sadece bir sağlık kurumu değil, burası Türkiye’nin en önemli eğitim kurumlarından biri. Hem Tıp Fakültesi anlamında hem de tıpta uzmanlık öğrencileri anlamında hem de yan dal uzmanlık öğrencileri anlamında çok önemli bir eğitim kurumu. Öte yandan bir araştırma kurumu” diye konuştu.

“GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN DE ZİYARET ETMİŞ OLDUĞU BİR BİNA”

Tarihi binaların restorasyon süreçlerinin kurul ve müze denetiminde yapıldığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Aydın, şunları ekledi:

“Bu denetimle birlikte belli süreç içerisinde ve takviminde ilerliyor. Tarihi binaları kısa zamanda bitirme düşüncesi ve gayreti içerisindeyiz ve süreç ilerliyor. Yeni hastane binaları kaba inşaat bölümünün 2 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. Bu yeni inşaat bölümü tamamen hastane binası, eğitim binaları ikinci etap olacak. Şu an birinci etap projesi var. Bu bölümde yaklaşık 800 hasta odasının, ameliyathanelerin ve 2 bin 500’ün üzerinde araç kapasiteli kapalı otoparkın olacağı bir proje öngörülüyor. Bu proje çalışmaları aslında önceki dönemlerde başlamış çalışmalar. Bugün için de süreç aktif bir şekilde devam ediyor. Psikiyatri Binasını şu an İdari Bina olarak ifade ediyoruz. Şu anda ismi Psikiyatri Binası olarak geçen geçmişte Dahiliye Binası olarak kullanılmış olan bina 14 Aralık 1930 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de ziyaret etmiş olduğu bir bina. O güne ait gazete kupürleri var. Binanın açılış tarihiyle ilgili net bir veri yok ancak o günün ilk açılışı ve ziyareti olabileceğini düşünüyoruz. Dekanlık binası 1911 imalatı olan bir bina o bina da geçmişte Cerrahi binası olarak kullanılmış. Hemen onun yanında Göğüs Hastalıkları Binamız var. Bu binamız geçmişte Göz Hastalıkları Binası olarak hizmet vermiş. O binanın da restorasyon aşamasında hızla ilerliyoruz, sona yaklaşmak üzereyiz. Jinekolojik onkolojik binası olarak geçen bir bina var, şu an da Başhekimlik Binası olarak yapılıyor. Yapılan tarihi bina restorasyonları içerisindeki en küçük binamız o. O bina da yeni Cerrahpaşa Hastanesi Projesinin tamamlandığında Başhekimlik Binası olarak hizmet verecek. Bir de Müze Binamız var, Tıp Tarihi Müze Binası. Bu bina da restorasyonu tamamlandı, şu anda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yapılmış olan protokol kapsamında eser tastifleri yapılıyor, onun da bir süre sonra açılması planlanıyor.”

"TÜRKİYE’DEKİ İLK TIP MÜZESİ, BU YERLEŞKEDE BULUNUYOR"

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Çetinkale ise “6 tane tescilli binanın ikisi bitmiş durumda. Bitenlerden biri içinde bulunduğumu bu bina diğeri de Tıp Müzesi. Türkiye’deki ilk Tıp Müzesi bu yerleşkede bulunuyor, Kültür Bakanlığı tarafından tescillendi. İçinde binden fazla, deposunda da 110 binden fazla eser var. Bunlar teşhire hazırlanıyor. Şu anda içinde bulunduğumuz bu bina ismini üniversitemizin kurucu rektörü Neşet Ömer İrdelp hocadan alıyor. İçinde bulunduğumuz bu oda ise hastanenin ilk morguydu” dedi.

Kaynak: DHA