Gökçe ADAR ÇUBUKÇUOĞLU-ÖZEL İzmir Konak'ta Cumhuriyet'in ilk yıllarında inşa edilmiş Büyük Kardiçalı Hanı'nda 30 Ekim depreminden sonra varisleri restorasyon kararı almış ancak pandemi dönemi bu süreci uzatmıştı. Hanın yirmi varisi, 20 Ekim 2022 tarihinde hanın restorasyon sürecini belirlemek için 'Metin Oktay Kırahathanesi'nde toplanmıştı. Ancak yapılan toplantıda, restorasyonu yapacak olan firmanın varislere toplam 25 milyon TL fiyat vermesi toplantıda fikir ayrılıklarına sebebiyet vermişti. Bir grup varis, çalışmaların hemen başlaması için restorasyona onay verirken, geri kalanlar ise '25 milyon TL'lik teklifi fazla bulmuştu. Firma ekipleri ise toplantıyı yarıda keserek, karar gününü 2 ay sonraya 20 Aralık tarihine ertelemişti.

METRUK KALACAK

Ancak, 20 Aralık'ta han içerisinde toplanan varisler hanın kaderini belirleyemedi. Yapılan toplantıda varisler arasında yalnız 3'ünün restorasyon maliyetini karşılayabilecek maddi durumda olduğu ifade edilerek, restorasyon maliyeti 25 milyon TL konusunda uzlaşılamadı. Ayrıca toplantıya, İstanbul'dan bir otel firması yetkililerinin geldiği ve hanın restorasyon süreci tamamlandıktan sonra 'otel' olarak faaliyetine devam etmesi için varisleri ikna etmeye çalıştığı ileri sürüldü. Varislerin ise bu teklife sıcak bakmadığı iddia edilerek, hanın bir süre daha metruk kalacağı kararına varıldı. Han, içerisinde yer alan; kıraathane, saatçi ve eğlence mekanının bir süre daha açık kalacağı konusunda anlaşıldı.

Yenilenme 2 yıl sürecek

Eğer varisler kendi aralarında anlaşabilirse, hanın 2 yıllık yenilenme süreci başlayacak. Restorasyon sürecinde, hanın tarihi dokusu (dış cephesi) bozulmadan zemini ve duvarları değişecek. Tarihi hanın en son 2003 yılında yani 19 yıl önce tadilat gördüğü kaydedilmişti. Birahanelerle dolan zemin katta su baskınlarının yarattığı tahribat, 2003'te yapılan bir düzenleme ve yenileme çalışmasıyla giderilmeye çalışılmıştı. Dönemin han yöneticisi ve mülk sahiplerinin girişmiş olduğu bu yenileme çabaları sonuç vermiş ve eskiden tekstil atölyeleri ile dolu han, 2003 yılından sonra sanat merkezi haline dönüşmüştü. 2019 yılında handa çıkan yangın, Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı’na (TOBAV) ait piyanoların ve malzemelerin zarar görmesine neden olmuştu. Depremden sonra ise TOBAV, yerini boşaltmıştı.