Kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nde kadınların soyadını kullanmasıyla ilgili öneriye tepkiler sürüyor. TBMM Adalet Komisyonu’na katılan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, bu düzenlemenin teklif metninden çıkarılması gerektiğini belirtti.

TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye devam edilen 38 maddelik kanun teklifi, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan tarafından değerlendirildi. Sağkan, kadının soyadı, adli yardım ödemeleri, arabuluculuk için aranan mesleki kıdem koşulu ve arabuluculuk görüşmesine gelmeyen vatandaşın sorumluluğunu avukata yükleyen düzenlemelerle ilgili görüşlerini paylaştı.

"Kadının Soyadı Konusu Metinden Çıkarılmalı"

Sağkan, 9. Yargı Paketi'nin en çok konuşulan başlığının 15. maddesindeki kadının soyadı düzenlemesi olduğunu vurguladı. Bu maddenin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Kadınlar doğumla kazandıkları soyadlarını kullanmak için çok uzun zamandır haklı bir mücadele yürüttüler. Bu mücadelelerinin karşılığını Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nda aldılar, Anayasa Mahkemesi’nde bireysel başvuru dosyaları üzerinden defalarca aldılar. Yine AİHM aynı şekilde hak ihlali kararları verdi. Son olarak Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 41. maddesindeki eşitliğe aykırı olduğu gerekçesiyle Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesinin ilgili hükmünü iptal etti."

Sağkan, teklifin mevcut içeriğinin Anayasa Mahkemesi kararına ve uygulamadaki duruma aykırı olduğunu belirterek, "Bu durumun Yargıtay’ın bir dairesinin ‘Anayasa Mahkemesi kararını uygulamıyorum’ demesinden hiçbir farkı bulunmamaktadır" dedi.

"Çoklu Baro Yasasından Dönülmesini Temenni Ediyoruz"

Sağkan, adli yardımın aynı ildeki barolar arasındaki dağılımına yönelik düzenlemeye geniş yer verdiği konuşmasında, "Kanun teklifinin 3. maddesi çerçevesinde adli yardım ödeneğinin aynı ildeki barolar arasında dağılım esasına ilişkin bir konuyu konuşuyoruz ancak asıl konuşulması gereken Anayasa'ya aykırı olan çoklu baro düzenlemesinin yanlış bir düzenleme olduğu konusunda istisnasız herkesin mutabık olmasıdır” dedi.

Sağkan, Anayasa Mahkemesi'nin adli yardım ödeneği dağılımına ilişkin kararını hatırlatarak, yüzde 40 düzenlemesinin yüzde 30'a düşürülmesinin Anayasa Mahkemesi'nin belirttiği mali dengeyi sağlamayacağını belirtti. Sağkan, komisyon üyelerinin bu rakamları görmeden, yüzde 40 ile yüzde 30 arasındaki farkı bilme ve Anayasa Mahkemesi kararındaki gerekçenin karşılandığını tespit etme şansının olmadığını söyledi.

Muğla açıklarında sürüklenen bottaki 35 düzensiz göçmen kurtarıldı Muğla açıklarında sürüklenen bottaki 35 düzensiz göçmen kurtarıldı

Son olarak, Sağkan çoklu baro yasasından geri dönülmesini temenni ettiğini belirterek, "Yaklaşık 4 yıldır uygulamada olan ve gerçekten ne avukatların meslek sorunlarına ne de yargı sistemimize hiçbir katkısı bulunmadığı artık tüm çevreler tarafından kabul edilen bu çoklu baro yasasından bir an önce geri dönülmesidir" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi